Vlajić: Dačić u novoj vladi? Pitanje od milion dolara

Kolumne i analize

Novinar Đorđe Vlajić kaže da je pitanje “vidi li Ivicu Dačića u novoj vladi” pitanje od milion dolara. “Meni zanimljiv signal je ćutanje Ivice Dačića, on se pravi mrtav, a u stvari pravi politički račun. Ja mislim da je personalno Ivica Dačić jedan od najveštijih političara ovde, on će iz te situacije izvući maksimum, ali je pitanje koliki je manevarski prostor u kom se on kreće”, kaže Vlajić.

Govoreći o intervjuu ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila za Glas Amerike, Vlajić kaže da je vrlo zanimljiv.

„Diplomatski odmereno, vrlo jasno, nekoliko važnih poruka Beogradu, jedna je u vezi sa Rusijom, koja jasno otvara pitanje ‘a šta je to što Rusija može još da učini u vezi sa odbranom Kosova’, u SB može da stavi veto i to je to. Neke druge stvari u vezi sa Kosovom idu paralelno, mimo SB, mimo UN“, kaže on.

Mišljenja je da, “bar što se tiče vladajuće politike, neće razmisliti o tome”. “Oni imaju dosta jasna stav da je Rusija u tom smislu oslonac politike Srbije, bar što se tiče SB i UN. Zanimljiva je ideja da se oživi dijalog Beograda i Prištine, stav zapada se nije promenio i ne vidim da će se promeniti, jedino što se može očekivati kao promena je ponašanje Beograda u tom smislu. Što se zapada tiče, mislim da će biti učinjeno mnogo toga da se ne dozvoli da se ovaj region zaljulja”, kaže on.

Prema njegovim rečima, uvođenje sankcija zapad ne gleda samo kao ekonomski pritisak na Rusiju.

“Taj elemenat je ostavljen velikim igračima koji mogu da utiču na rusku ekonomiju, da se erodira položaj Rusije u svetskoj diplomatiji i odnosima. Za one koji nemaju uticaj je to moralno pitanje, da li će se pridružiti i prihvatiti te vrednosti zapada, koje su okvir za odnos prema Rusiji i svrstati se na tu stranu, ili će ostati na proruskoj strani što onda bitno menja i tu poziciju malih igrača u međunarodnim odnosima”, kaže.

Komentarišući najavljen susret Vučića i Šolca, kaže da je “jasno da će nemački kancelar insistirati da se Srbija jasno odredi”.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka