Rakić: Mart je mesec tužne atmosfere i godišnjica na Kosovu, Kurti je populista

Kolumne i analize

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kaže da je mart mesec tužne atmosfere na Kosovu i mesec kada se obeležavaju godišnjice, koje se uvek obeležavaju polaganjam venaca i dodala da svaka opština ima makar ploču sa imenima žrtava rata.

Govoreći o položaju Srba na Kosovu, ona kaže da je severna Mitrovica retka urbana multietnička sredina na Kosovu.

„To je jedini grad gde se dele isti kvartovi, da nisu podeljeni, a da nije ruralna sredina. Ako imate glavni grad koji nema Srbe ili značajnu zajednicu, onda ne možete da očekujete koheziju. Vrlo je emotivan dan. Na Mitrovicu se gledalo kao na nestabilno područje, a zapravo jedini grad koji ima tri multietnička naselja. Dešava se povratak Albanaca, prošle godine se vratilo 50 ljudi, ali u jezgro grada, ne u oblastima ruralnih sredina kao što je Lipljan, donekle i Prizren“, kazala je ona.

Govoreći o srpskim izborima, kaže da je gotovo sigurna da ih neće biti na teritoriji Kosova.

“Za eventualno predomišljanje u Prištini mislim da nema dovoljno vremena, nemoguće je da se Kurti predomisli, posebno posle saopštenja Kvinte, nema tu mnogo prostora za raspravu. Kurti je neko ko je pokazao da se plaši liderskih poteza, on ne sme da ide protiv mišljenja većina, on je populista. Rastu apetiti njegove Vlade, hoće NATO, status kandidata, članstvo u savetu Evrope, ali kada treba da se kupe poeni od međunarodne zajednice, ne uspeva to da uradi zbog svog robovanja populizmu. Svi su očekivali od kosovskog premijera da bude daleko konstruktivniji”, ocenila je Rakić Andrić.

Rakić Andrić je rekla da je građanima na severu Kosova do sada značilo što su mogli da glasaju i dodala da su od 2013. godine Srbija i njene institucije sve manje prisutne na Kosovu.

“Za zajednicu je 2013. godina bila posebno traumatična od 2013-2017. godine, policija se integrisala, kao i sudstvo, nakon toga je nastao status kvo. Svi šalju poruke da status kvo nije dobar, za zajednicu je bio dobar jer je to značilo da nema dalje integracije. Sada imamo probleme koji nisu ni postojali, problem koji je nerešiv i udarac je na srpsku zajednicu, otima se nešto što je zajednica imala i mogla da praktikuje, glasanje bi trebalo da bude nešto što lagano funkcioniše”, zaključila je Milica Rakić Andrić.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka