EWB: Menja li stav o Rusiji odnose SNS i Evropske narodne partije?

Kolumne i analize

U protekle dve nedelje, nekoliko grupa u Evropskom parlamentu kritikovalo je Srbiju što se nije pridružila sankcijama Rusiji. Poslanici najveće grupe, Evropske narodne partije (EPP), takođe naglašavaju važnost spoljnopolitičkog usklađivanja Srbije sa EU.

Međutim, piše EWB, ostaje nejasno kako će trenutna situacija uticati na odnose EPP sa svojom pridruženom članicom, Srpskom naprednom strankom.

European Western Balkans je zatražio komentar iz sedišta EPP u Briselu o budućim odnosima sa SNS, u svetlu različitih stavova o sankcijama Rusiji, a stigao je odgovor da po ovom pitanju „za sada“ neće biti komentara.

SNS je pridružena članica EPP od 2016, a ova evropska partijska porodica je sve to vreme održavala dobru saradnju sa vladajućom partijom, uprkos upozorenjima pojedinih stručnjaka da to doprinosi “stabilokratiji” u Srbiji. Spoljna politika bi se, međutim, mogla pokazati kao ozbiljniji izazov od stanja demokratije.

Na dan početka rata, Evropska narodna partija osudila je “neopravdani vojni napad Rusije na Ukrajinu”. Osim toga, ova partija je na samitu u Parizu 10. marta usvojila Deklaraciju u kojoj je istakla važnost sankcija Rusiji.

Srbija je zauzela drugačiji stav po ovom pitanju. Prema Zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost, usvojenim 25. februara, “Republika Srbija smatra da nije njen vitalni politički i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi”.

Nekoliko dana kasnije, 1. marta, poslanici Evropskog parlamenta zaduženi za Srbiju, Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, objavili su saopštenje u kojem su izrazili očekivanje od Srbije da se u potpunosti uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, uključujući i sankcije usvojene protiv Rusije.

Vlade zemalja članica EU za sada nisu pozvale Srbiju da promeni svoj stav, bar ne javno. U međuvremenu su počeli da se pojavljuju glasovi iz EU koji izražavaju nezadovoljstvo odlukom Srbije.

Devet evropskih poslanika iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu” objavilo je 12. marta pismo, upućeno predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku Žozepu Borelu, tražeći privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i zaustavljanje finansijske pomoći EU dok se zemlja ne uskladi sa stavom o Rusiji.

Evropski poslanici su istakli da Srbija ima “svako pravo da sledi model ruskog predsednika Vladimira Putina ako to želi, ali da mora da bude jasna u svojim namerama i da prestane da se pretvara da ima ozbiljne aspiracije za članstvo u EU”.

Predsednik EPP Donald Tusk je 10. marta tvitovao sa svog zvaničnog naloga da je “Putin izgradio široku mrežu saveznika i korisnih idiota, u Evropi i Americi”.

“Svesno ili ne, nesebično ili za novac, oni podržavaju njegove akcije i ideje. Tramp, Le Pen, Orban, Salvini, Šreder… Zapadu je potrebna deputinizacija”, napisao je Tusk na Tviteru.

Donald Tusk je 2020. godine poželeo Aleksandru Vučiću sreću na izborima koje su bojkotovale glavne opozicione stranke i čestitao mu na pobedi.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka