Socijalisti – Putinov glas u Srbiji

Kolumne i analize

Rusija nam je prijateljska zemlja, tamo su naša pravoslavna braća i mi ćemo nastaviti svoju liniju, uključujući i političku podršku, jedna je od poruka koje su usred ruske invazije na Ukrajinu stigle iz Socijalističke partije Srbije (SPS).

Ovo je izjavio 1. marta ruskoj agenciji Tass Dušan Bajatović, visokopozicionirani socijalista i direktor javnog energetskog preduzeća Srbijagas. Time se pridružio lideru socijalista Ivici Dačiću koji poslednjih dana ponavlja da Rusija “najviše štiti državni i nacionalni interes” Srbije.

Šestog dana ruske invazije na Ukrajinu, socijalista i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, objavio je da sa svojim saradnicima i ruskom ambasadom organizuje prikupljanje novca iz ličnih sredstava za decu u Donbasu. On je tom prilikom poslao i niz političkih poruka.

“Mi razumemo da je specijalna operacija Rusije u Ukrajini ne samo borba za bezbednost Rusije, koja s pravom zahteva garancije bezbednosti, nego kako je rekao predsednik Putin, i borba za denacifikaciju”, rekao je Bajatović za rusku agenciju Tass 1. marta.

Dušan Bajatović nije bio dostupan za odgovor na pitanja RSE u vezi sa akcijom prikupljanja pomoći za decu u Donbasu, kao i da li ona znači i političku podršku Rusiji.

On je za Tass rekao da ta akcija nije samo izraz solidarnosti, već i podrške.

Pre nego što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo zvanični državni stav u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu, lider SPS-a i odlazeći predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je ocenio da Srbija ne sme da se pridruži osudama i sankcijama Rusiji.

Dačić je 2. marta ponovio da Srbija nema interese da vodi politiku u skladu interesa istoka ili zapada, već u skladu sa svojim državnim interesom.

“Da li nam garantuju da ćemo sutra ući u EU? Ne, nego za deset, 15, 20 godina. Pa dobro, i mi ćemo našu spoljnju politiku uskladiti za deset 15, 20 godina”, rekao je Dačić za RTS.

On je dodao da Srbija uvažava stavove EU o “poštovanju principa teritorijalnog integriteta”, kao i da “nije dobro” što je Rusija narušila teritorijalni integritet Ukrajine.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje uvele su sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Srbija i pored toga što smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, nije prihvatila zahtev EU da se pridruži ovim sankcijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je 25. februara da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji jer se “rukovodi svojim vitalnim ekonomskim i političkim interesima”.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka