Radovanović: Korona se smiruje, ipak ne “gurati” ljude u kampanji na mitinge

Kolumne i analize

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da se trenutno nalazimo na silaznom kraku šestog talasa koronavirusa, i da će doći do smirivanja, odnosno da ćemo na jesen i u ranu zimu imati još nekih talasića, ali oni neće biti takvog intenziteta kao do sada.

“Na procenu može da utiče pojava nekog novog soja, ali te varijacije nisu toliko dramatične kao kod gripa da bi nas previše iznenadile, no važno je ozbiljno se ponašati narednih sedmica, nije sve gotovo”, upozorava Radovanović, ukazujući da se zahuktava predizborna kampanja i da tokom nje treba štedeti ljude, odnosno ne terati ih “da se guraju po autobusima i mitinzima”.

On navodi i da je problem što se ne poseduju pravi podaci zdravstvenih vlasti o procentu stanovništva koji je bio u kontaktu sa virusom, niti koliko ljudi ima antitela, ali, procenjuje da je taj broj negde između 4,5 i 5,5 miliona naših građana, bilo u zemlji ili na radu u inostranstvu.

„Ja bih čak gađao onu višu brojku, a to je oko 80 odsto populacije… Za ogroman deo naše populacije, u budućnosti susret sa virusom biće mnogo manje dramatičan“, ocenjuje Radovanović.

Kaže i da bi za sasvim meritornu odluku o merama trebalo da imamo bolje podatke o epidemijskoj situaciji i da se plaši da će na svaku odluku uticati politički razlozi, odnosno predstojeći izbori.

Podseća i na prethodne parlamentarne izbore pre godinu i po dana, pred koje su se u javnosti mogla čuti mantra, “u kojoj su nažalost učestvovali i lekari – da su izbori važniji od života i da treba žrtvovati istinu zarad njih, tada je rečeno i da je korona pobeđena, posle čega smo imali drugi, potpuno nepotreban talas”.

“Sada ćemo biti u istoj situaciji”, kaže on i dodaje da bi bilo normalno da se kampanja odvija uz poštovanje mera, “a kako će biti, videćemo”.

“Od aprila dolazi i druga generacija vakcina koja će biti bolja, i verovatno ćemo na jesen ponuditi građanima, ko hoće da se vakciniše. Pošto mutacije koronavirusa nisu tako radikalne kao kod gripa, ta nova vakcina mogla bi da štiti dve ili tri sezone, a ne samo jednu kao kod gripa”, navodi Radovanović.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka