Aktivisti kod Predsedništva: Nije poenta da nas umire do izbora, tražimo zakon

Kolumne i analize

Aktivisti iz više mesta u Srbiji koji se protive eksploataciji litijuma i bora u Srbiji posle provedene noći ispred Predsedništva Srbije i dalje se nalaze u improvizovanom kampu.

Kažu da su “pod prozor” predsednika Aleksandra Vučića došli jer ne veruju da će Rio Tinto i druge kompanije koje se bave preradom litijuma i bora otići iz Srbije i insistiraju na zahtevu da se zakonom zabrani eksploatacija tih ruda. Zlatko Kokanović iz iz udruženja “Ne damo Jadar” kaže da se kompanije Rio Tinto i Rio Sava ponašaju kao da se ništa ne dešava i da su otkupili još jedno domaćinstvo i nekoliko parcela. I aktivisti iz Rekovca i Jagodine sumnjaju da se u njihovim mestima priprema otvaranje rudnika i poručuju da neće stati sa akcijama do ispunjenja zahteva.

Oni navode da su se odlučili na kampovanje kod Predsedništva dok se donese zakon o zabrani iskopavanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji, pošto ni predsednik ni premijerka ne odgovaraju šta će biti sa tim.

Kokanović naglašava da nema utisak da je Rio Tinto otišao iz Jadra i da i nakon ukidanja uredbe prostornog plana za posebne namene kompanija radi i dalje ono što je radila pre 20. janura. „Otkupili su jedno domaćinstvo, i osam – devet parcela, seku se šume nelegalno, imali smo dve nedelje zaredom ljude bez obležja koji su radili navodno neke istražne radove za gasovod koji vodi Loznica-Valjevo, meštani su se uključili, oduzeti su im uzorci. Oni su se pozivali se na izvesnu Jelenu Kojić iz predsednikovog kabineta i načelnika gradske uprave Loznica Vladimira Radojičića“, kaže Kokanović.

Upitan da li su aktivisti jutros videli predsednika da dolazi na posao, kaže: “Nismo primetili, niti smo obratili pažnju da li je došao na posao. On kaže da dolazi u pola pet, mi smo u to vreme dremali. Nema potrebe da pratimo šta radi, nama je bitno da donese zakon”, rekao je Kokanović i dodao da bi predsednik to trebalo da učini “ako sluša volju naroda” – da se trajno ukine eksploatacija litijuma i bora na teritoriji cele Srbije.

On je objasnio da je donošenje zakona novi zahtev ekoloških udruženja pošto se posle ukidanja uredbe vlade, jer se Rio Tinto i Rio Sava ponašaju kao da se nije ništa desilo.

“Nije poenta da nas umire do 4. aprila, pa da nastave po starom, naša deca moraju mirno i spokojno da žive i rade”, navodi Kokanović i dodaje:

“Ovde ostajemo do ispunjenja zahteva ili do raspuštanja vlade, ako se raspusti Vlada a ne ispune se zahtevi – razilazimo se. Hoćemo da pokažemo da možemo da izdržimo i sedam dana u Beogradu. Sa novom Vladom se vraćamo i od nje ćemo tražiti isto, predat je zahtev za narodnu inicijativu da i nova vlada usvoji zakon, a potpise skupljamo iduće nedelje”, kaže Kokanović.

I meštani Jagodine nalaze se u kampu. Oni navode da je glavni problem u njihovom kraju što je Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo dozvolu na osnovu koje je formirano istražno polje na teritoriji opštine koje zahvata 22 sela, površine oko 100 km kvadratnih. Za sada, kako ističu, nije izvršena nijedna istražna bušotina i nadaju se da su njihove akcije usporile proces.

Konkretno, u pitanju je kompanija Balkan mining minerals koja vrši istraživanja, a prošle godine pokušala je da izvrši buđenje u selu Dragovu kod Rekovca, što je sprečeno akcijom ekoloških organizacija, navode aktivisti.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka