CESID: Referendum protiče mirno, uočene manje nepravilnosti

Kolumne i analize

Glasanje na referendumu o ustavnim promenama protiče mirno, bez krupnih incidenata, a ponavljaju se prethodno uočene nepravilnosti, poput proceduralnih grešaka u radu glasačkih odbora i loše organizacije glasačkih mesta, kao i nepoštovanja mera zaštite od kovida, saopštio je danas Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Posmatrači CESID su obišli 180 glasačkih mesta tokom prva tri sata glasanja, a na više mesta, kako su saopštili, uočili su porodično i javno glasanje na više glasačkih mesta, kao i upotrebu mobilnih telefona za snimanje ili slikanje procesa glasanja.

„Uočeno je i ugrožavanje tajnosti glasanja na biračkom mestu 50 u Smederevu, gde paravani za glasanje nisu adekvatno postavljeni, dok je vođenje paralelne evidencije glasača uočeno na glasačkom mestu broj 17 u Zrenjaninu“, ističu u saopštenju.

Posmatrači CESID su na 180 glasačkih mesta koja su obišli uočili da se na 41 odsto mesta ne poštuje razmak između članova glasačkog odbora i birača, da 18 odsto članova glasačkog odbora ne nosi maske, kao i devet odsto birača.

SourceFoNet

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka