Stojaković: Praksa u Srbiji da policija odbija žene koje dođu da prijave nasilje

Kolumne i analize

“Ja poznajem na desetine žena koje su žrtve nasilja, a ono što je posebno zanimljivo je da ne poznajem nijednog nasilnika. Problem nasilja nad ženama je veliki problem ovde. Ovo je alarm za vlast da uradi nešto. Ovo traje godinama. I ja stvarno ne znam dokle ovo treba da ode, da bi se nešto preduzelo”, poručila je politikološkinja Nina Stojaković povodom slučaja njene sestre koji je izazvao mnogo reakcija na društvenim mrežama.

Ona je podelila na društvenoj mreži Tviter ‘niz’, u kome je iznela da je njenu sestru zlostavljao partner i kakva je na to bila reakcija nadležnih. Njena objava izazvala je brojne komentare, ali i na hiljade potresnih ispovesti devojaka koje su se odvažile da pod heštegom #NisamPrijavila – ispričaju svoje priče.

Ona je navela da je u policiji praksa da službenici odbijaju žene koje dođu u policijsku stanicu da prijave nasilje.

„Moja sestra Lidija je u policiji bila u petak, u policijskoj stanici Milana Rakića. Ona je godinu i po dana bila žrtva nasilnika, i njoj je bilo potrebno nekih mesec i po dana da skupi snagu i hrabrost, i da ode u policijsku stanicu da ga prijavi. Prošlo je nekih pedesetak dana od kada je poslednji put doživela nasilje do kada je otišla u policiju. Nju je tamo dočekao ‘hladan tuš’. Rečeno joj je da ne može da se uradi ništa, zato što ona nema dokaze, iako je ona sve vreme insistirala na tome da dokaza ima. Devojka je bila institucionalizovana, u državnoj instituciji, na bolničkom lečenju, između ostalog, zbog svega što je trpela godinu i po dana“, objašnjava Stojaković.

Dodaje da joj je “inspektor u policijskoj stanici u ulici Milana Rakića na Zvezdari rekao da postoji rok od 24 sata”, a da ona, “kao i svaki prosečan građanin ne poznaje proceduru prijavljivanja, niti je u obavezi da je zna”.

“Policija je bila u obavezi da uzme izjavu, što nije uradila. Tako da su oni zloupotrebili njeno nepoznavanje procedure. Moram da naglasim da oni mojoj sestri nisu uzeli ni ličnu kartu, niti su sastavili službenu belešku da je ona kod njih bila”, podseća Stpojaković, koja dodaje da je nakon toga izašla sa detaljima ove priče u javnost, nakon čega su usledile reakcije policije.

Napominje da porodica njene sestre i dalje ne znaju sve detalje šta je proživljavala, jer još nije spremna da to podeli sa njima. Kaže da je nakon što je podelila ovu priču na Tviteru “nastala cela peripetija”.

Navodi da je dan kasnije MUP izašao sa saopštenjem u kome se pokazalo da oni “nisu znali ni njeno prezime, kao ni kog dana je ona bila u stanici”.

“Na kraju se sve to svelo na rat sopštenjima između mene i MUP-a. Osim toga, najviše me razbesnelo, oni su sebi dali za pravo da je pozovu na njen privatni broj telefona i da je pitaju da li ona smatra da je u redu da dolazi kod njih po pomoć, ‘dok njena sestra loše piše o policijskoj stanici’? To je katastrofa šta su sebi dali za pravo da urade. Oni maksimalno iskorišćavaju njeno psiho-fizičko stanje i njeno nepoznavanje procedura”, kaže Stojaković.

Ipak, posle svega, njena sestra je dobila poziv od inspektorke da dođe da da izjavu.

“Ona je rekla da ne želi da dođe u policijsku stanicu u Milana Rakića, već da će izjavu dati u tužilaštvu”, otkriva Stojaković. Tužilaštvo još uvek nije kontaktiralo njenu sestru, ali ona očekuje da će se to uskoro desiti.

“Ovde jedino kada se napravi skandal u javnosti i kada se digne pritisak, institucije mogu da rade svoj posao. Evo, u ovom slučaju su u petak rekli da ne mogu da urade ništa, a tri dana kasnije se pokreće predistražni postupak”, ističe Stojaković i demantuje da ona želi da se ovaj slučaj politizuje.

Ističe da se nasilje nad ženama dešava tokom cele godine, kao i da muževi ne biju svoje žene samo u toku trajanja predizborne kampanje.

Iako je članica Pokreta slobodnih građana, ona navodi da ni na jednom kanalu ove partije ne postoji ništa u vezi sa ovim slučajem.

Kritikovala je tekst “Večernjih novosti” u kojem je pisano o ovom slučaju, i najavila da će se zbog toga podneti tužba protiv ovog lista.

Komentarišući reakcije žena na Tviteru nakon objavljivanja priče njene sestre, kaže da je “očigledno da ovde postoji veliki problem”, kao i da “moramo pod hitno da otkrijemo, koja karika ne valja u tom lancu.”

“Da li taj problem nastaje kod prijavljivanja”, pita se Stojaković uz konstataciju da je način na koji se policija ophodi prema žrtvama nasilja – skandalozan.

“Ovo treba da bude alarm da vide šta se dešava. I nije samo tako u toj policijskoj stanici u Beogradu problem. Ako ne valja zakon, dajte da promenimo zakon. A ako je problem u sudovima, dajte da vidimo šta je tamo problem”, predlaže sagovornica N1.

Nije očekivala toliki broj ispovesti na Tviteru, ali napominje da je znala da postoji “enorman broj žena koje su žrtve nasilja u Srbiji”.

Ona je emotivno reagovala na kraju svog gostovanja, ističući da je odlučna da se bavi ovim problemom, jer, “ne želi da ovaj slučaj nestane i da se sve ‘razvodni’ tokom praznika”. Takođe, napomenula je da je sve što se desilo veoma uticalo i na čitavu njenu porodicu.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka