Umesto u zatvoru, Šarić u vili – sud “izvagao” da nema opasnosti od bekstva

Kolumne i analize

Uz elektornski nadzor, odnosno nanogicu, sačekaće Darko Šarić nastavak suđenja za međunarodni šverc kokaina i pranje novca. Za šverc je prvostepeno osuđen i u zatvoru je od marta 2014. godine. Četiri godine pre toga proveo je u bekstvu. Apelacioni sud sada kaže da opasnost od bekstva ne postoji, dok novinari koji prate ovaj slučaj kažu da ne vide šta se to tačno promenilo. Podvlače, kao i sudije, da kućni pritvor ne znači puštanje na slobodu, kako se to u javnosti vidi.

Prebacivanje Darka Šarića iz zatvorskog pritvora u onaj u kućnim uslovima, za novinare koji ovaj slučaj od početka prate i u detalje znaju – nije očekivano.

„Ali, da li je zabrinjavajuće – svakako“, poručuje Jelena Radivojević iz KRIK-a.

Ovu odluku novinarka KRIK-a tako vidi, jer je, podseća, i sam Apelacioni sud rekao da se u bekstvu uspešno skrivao znajući da se za njim traga.

“Kada je doveden u Srbiju, po i dalje ne potpuno razjašnjenim okolnostima, on je rekao da je to učinio zato što se promenila politička klima i zato što očekuje da će imati fer suđenje”, dodaje Radivojević.

Da li je fer ili ne, sudija u penziji Omer Hadžiomerović ne može da kaže, jer ne zna detalje celog slučaja. Ali jeste, kaže, ovakva odluka u skladu sa zakonom. Donosi se tako što sud razmatra sve okolnosti, napominje bivši sudija. Između ostalog, gleda se i to da li je okrivljeni odugovlačio sudski postupak ili sa nekim imao prepisku. A kako se tumači to što je prethodno od pravde bežao?

“To je zaista okolnost koja bi pojačavala opasnost, ali sa druge strane kažete taj se kasnije ipak predao dobrovoljno, dakle, došao je. Sve su to okolnosti koje se vagaju prilikom neke odluke”, objašnjava sudija Apelacionog suda u penziji Omer Hadžiomerović.

Da su razlozi, ipak, drugi, javno je, krajem novembra posumnjao Srđan Milivojević iz Demokratske stranke. Predvideo je puštanje Šarića iz zatvora uz nanogicu.

“Zato što znam koliko je Šarić dao novca vrhu ovog mafijaškog režima da bude pušten. Kada neko nekome da sto miliona evra, onda i te kako će se naći način da ta optužnica padne i da on bude pušten sa nanogicom. Pratite narednih dana, zvaćete me uskoro u emisiju kad ga budu puštali, sa nanogicom”, rekao je Milivojević.

“Nemamo nikakva saznanja ni ja ni kolege da je to deo, nekog, da kažem političkog dogovora ili da je plaćeno, ali kažem ostaje da se vidi da li će se ostvariti Šarićeve reči da je politička klima podobna po njega”, kaže Radivojević.

Šarićevi advokati svih sedam godina, koliko je u pritvoru, pokušavaju da ga prebace u kućni, priča novinarka Jelena Radivojević. Da sa porodicom provede Novu godinu pokušao je Šarić i prošle godine i to baš 31. decembra, ali ta akcija nije uspela, podseća novinarka.

“Ova mera ne bi trebalo da ima nikakvog uticaja na konačnu odluku suda. To je jedno, a drugo lice u ovom konkretnom slučaju o kojem govorimo nije pušteno na slobodu, nego mu je jedna mera zamenjena sledećom blažom merom”, navodi Hadžiomerović.

Akcija je ovaj put uspela i Šarić je, kako su primetili mediji, već stigao na Dedinje. Boravi u vili koja, nagađa se, pripada njegovoj ženi. Pod elektronskim nadzorom čekaće ponovno suđenje.

Početak je Apelacioni sud zakazao za 28. februar sledeće godine, kada će krenuti da saslušava optužene, svedoke, predstaviće dokaze i na osnovu toga doneti konačnu odluku.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka