Regionalna akademija pozvala RTS da emituje film “Quo vadis, Aida?”

Kolumne i analize

Predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović obratio se generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću i glavnom uredniku kulturno-umetničkog programa Vladimiru Kecmanoviću sa zahtevom da na nacionalnim frekvencijama emituju film „Quo Vadis, Aida?“ koji je u Berlinu dobio nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini najprestižnijeg filmskog festivala u Evropi.

„Osim Jasmile Žbanić, koja je dobila nagradu za najbolju rediteljku u Evropi, za najbolju evropsku glumicu proglašena je novosadska glumica i profesorka glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Jasna Đuričić, koja u ovom filmu igra glavnu ulogu“, navodi se u saopštenju Regionalne Akademije za razvoj demokratije .

U pismu se navodi da je vreme da javni servis uzme u obzir na svetskom nivou prepoznatu umetničku vrednost ovog filmskog remek dela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kom igra veliki broj glumaca iz Srbije i da građanima i građankama Srbije omogući da ga pogledaju. Naglašeno je da je nepotrebno napominjati koliko bi takav gest doprineo izgradnji mira, pomirenju i suočavanju sa prošlošću, posebno imajući u vidu narastajuću glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca u našem društvu, Radio- televizija Srbije bi ovim gestom pokazala koliko je važna edukativna komponenta u promovisanju vrednosti koje će se suprotstavljati govoru mržnje i ratnoj retorici dve decenije nakon završetka poslednjeg oružanog sukoba na ovim prostorima.

„U nadi da će građani Srbije imati mogućnost da pogledaju film i same ocene njegovu važnost, zahvaljujemo se medijskim kućama koje će nas podržati u ovom apelu“, zaključuje se u saopštenju.

Evropsku filmsku nagradu za najbolji film u 2021. dobilo je ostvarenje “Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić. Žbanić je dobila nagradu i za najbolju režiju, a za najbolju glumicu proglašena je Jasna Đuričić.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka