Policija zastrašuje novinare i aktiviste širom Srbije

Kolumne i analize

Od subote ujutro pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su posećivali domove lokalnih predstavnika stranaka, ali i novinara, legitimišući ih i upozoravajući da će biti krivično procesuirani ukoliko izađu na blokadu puteva i ulica u okviru ekološkog protesta zakazanu u 14 sati.

Veliki broj ovakvih poseta je i zaneležen mobilnim telefonima i snimci su preplavili društvene mreže, od Jagodine, Požarevca, Užica do Vranja.

Policija je jutros došla i na vrata urednika jagodinskog informativnog portala CentralMedia Gorana Jevremovića. On je na fejsbuk strani ovog portala objavio i snimak posete policije koji u vezi s današnjim protesta upozorili ga na poštovanje javnog reda i mira. Na pitanje da li znaju da je novinar i da mora da izveštava sa protesta policijaci su samo ponavljali “mi imamo našu obavezu”.

I u Vranju su policijaci došli na vrata bračnog para Dejana i Miline Dimić, urednika i novinarke portala Vranje News i upozorili ih “da se da se nikako ne pojavljuje na ekološkom protestu” koji je za danas u 13.45 zakazan u Vranju, objavljeno je na ovom portalu.

“Oni su, na zaprepašćenje dvoje novinara, saopštili da je novinar-fotoreproter naše redakcije Milena Dimić označena „kao organizatorka skupa“ koji je održan prošle subote u Vranju, iako su samo sebe demantovali pre nedelju dana i dobro znaju da je na licu mesta bila po novinarskom zadatku, kao članica redakcije ovog medija, sa vidno istaknutom novinarskom legitimacijom, te da se i tada policajcima predstavila kao medijski izveštač”, navodi se u objavi Vranje Newsa, a novinarki ovog portala policajaci su stavili do znanje da će u slučaju pojavljivanja na skupu „biti krivično procesuirana“.

Istu pretnju krivičnim procesuiranjem vranjanski policajci su poslali i predsednici Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mirjani Ilić Stošić. Ona je za portal Vranje News rekla da su je rano jutros posetila dva pripadnika policije i preporučila joj da ne učestvuje na ekološkom protestu u subotu.

“Rekli su mi da ću u suprotonom biti krivično procesuirana”, kazala je Ilić Stošić.

Saša Paunović, odbornik u Paraćinu na svom Tviter nalogu objavio je da je jutros u sedam policija bila na vratima Dragana Mitića, lidera lokalne GG koja je deo opozicionog Paraćinskog saveza. Savez je inače pozvao građane na protest.

Kako javlja portal Jugpres i leskovačka policija obilazila je više osoba koje su preko društvenih mreža pozivale građane da danas u 14 sati izađu na proteste.

„Kako su nam prebneli neki do njih, policajci su ih upozoravali da zakon mora da s epoštuje i da su blokade nezakonite kao i da nisu dozvoljeni neprijavljeni skupovi. Raspitivali su se i na koje će proteste ići, na one na koje je Grupa građana za Leskovac ZAJEDNO pozvala, i prijavila, u centru grada ili na blokadu puta kod vlaostinačke petlje, na koju pozivaju neki od lokalnih funkcionera Narodne stranke preko društvenih mreža“, navodi ovaj portal.

Slične pretnje prijavio je i odbornik Grupe građana Kritična masa u Kuli Rade Obradović, aktivista iz Novog Sada Miran Pogačar, predsednik Opštinskog odbora DS-a u Kovinu Srđan Vukša i aktivisti iz Požege i Užica.

Inicijativa za Požegu saopštila je da su njeni članovi od jutros izloženi pritisku zbog podrške koju su pružili organizacijama protesta koji se odvijaju širom Srbije.

„Pozivamo pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova da nas ne pozivaju na privatne brojeve telefona, kao i da ne dolaze na adrese naših stanova s upozoravajućim napomenama, jer nas to neće zastrašiti, uplašiti ni pokolebati“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka