Komentar: Terminalna faza kriminalnog režima

Kolumne i analize

Pošto su Trampovi kadrovi u Stejt Dipartmentu zamenjeni osobljem bliskim Bajdenovoj Administraciji, počelo je i intenzivno delovanje prema Zapadnom Balkanu.

U Bajdenovoj administraciji postoji snažna svest o tome da je Aleksandar Vučić glavni kočničar demokratizacije „regiona“.

Aktiviranje ljudi s velikim isksutvom u ovom regionu, kao što je već penzionisani Kristofer Hil, jasno nagoveštava da oni svoja postavljenja neće napustiti a da prethodno ne poraze politiku Aleksandra Vučića. Njihova misija smatraće se završenom kada Srbija prestane da bude autokratska i kriminalizovana kvazidržava.

O namerama administracije SAD govore barem dva slikovita događaja:

Srbija nije pozvana na Bajdenov Samit za demokratiju. Pozvane su sve zemlje „regiona“, čak i one s hibridnim sistemom vlasti, ali su izostavljene zemlje koje nisu ni hibridni sistemi, a možda čak i ne zadovoljavaju kriterijum da bude smatrane državama: Srbija, Kosovo i Bosna i Hercegovina.

Nadalje, ne samo Bajdenova administracija već pojedinci iz zakonodavne vlasti SAD-a zahtevaju mere koje će obuzdati kriminalizovani autokratski režim i pomoći demokratskim snagama u Srbiji.

Pismo sedmoro kogresmena na to jasno ukazuje, a vredi napomenuti da je troje od njih iz Čikaga – grada koji obezbeđuje srpske glasove na izborima.

Jedna od mera koje se zahtevaju je stavljanje režimskih političara iz Srbije na „Bajdenovu crnu listu“ kršitelja ljudskih prava i korumpiranih političara kojima bi se zabranio ulazak u SAD i zaplenila imovina u toj zemlji. Jedan od tih režimskih političara koga kongresmeni apostrofiraju je i Vučić.

Valjalo bi primetiti i to da SAD ne ponavljaju grešku iz devedesetih, uvodeći sankcije Srbiji, već uvode sankcije konkretnim indivuduama koje su ključne poluge kriminala u Srbiji.

I, naravno, uvek treba računati na poteze režima u Srbiji kojima on samom sebi nanosi nesagledivu štetu.

Policijska i parapolicijska junačka odbrana murala s likom čoveka koji je osuđen na doživotnu robiju zbog ratnih zločina i to odbrana od izuzetno opasnog napada dve žene njihovim hapšenjem, ostavlja nezaboravan utisak o prirodi režima u Srbiji, i to svugde u svetu – baš na „Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma”.

Slede nove mere SAD, koje će Vučića činiti još zabrinutijim – naravno ne zbog Srbije, već zbog samog sebe. Građani Srbije uskoro će videti koje su to mere.

Kakav će na kraju biti epilog vladavine kriminalnog režima niko ne može da unapred zna. Da li će to biti povezano sa izborima ili će se pad režima odigrati na drugi način, izvan bilo kakvog konteksta koji je povezan sa izborima, takođe se ne može prognozirati.

Stručna literatura o demokratskim tranzicijama uvek ukazuje da je način demokratske tranzicije neizvesan. No, da će se ona odigrati jeste nešto što je uvek izvesno kada se zadovolje oni uslovi koji su u Srbiji upravo zadovoljeni.

Režimu Aleksandra Vućića se nesumnjivo ubrzano bliži kraj. Videćemo kako će on izgledati. U interesu građana Srbije je ne samo kraj kriminalnog režima, već da se taj kraj odigra bez ljudskih žrtava. No, to ne zavisi samo od onih koji budu obarali režim.

Prof. dr Vojin Rakić, redovni profesor

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka