Crkva u Srbiji u kojoj mogu bogoslužiti samo vakcinisani sveštenici

Kolumne i analize

„Nije moj cilj da discipliniram moje svećnike, ili ljude koji rade za katoličku crkvu na terenu zrenjaninske biskupije, nego da pokažem da je primanje vakcine znak ljubavi prema bližnjima“, kaže biskup rimokatoličke biskupije u Zrenjaninu, Ladislav Nemet.

Njegovom odlukom koja je objavljena u glasilu rimokatoličke biskupije u Zrenjaninu, rad sa ljudima i „služenje svetih tajni“, od 1. novembra omogućeno je samo vakcinisanim sveštenicima u ovoj biskupiji.

Kako stoji u crkvenoj uredbi, biskup Nemet je takvu odluku doneo zbog rastućeg broja obolelih od COVID-19, i nakon odluke Pape Franje, na osnovu koje se od 1. oktobra u Vatikan može ući samo sa „zelenim kartama“, odnosno potvrdama o vakcinaciji, sa negativnim PCR testom ili dokazom o preležanoj bolesti.

U odluci zrenjaninskog biskupa Nemeta objašnjava se da su od uredbe izuzeti samo „sveštenici i svetovno osoblje koji od lekara imenovanog od eparhije dobiju potvrdu da se iz medicinskih razloga ne smeju vakcinisati protiv COVID-19“.

U gradu Zrenjaninu, gde živi oko 76 hiljada stanovnika, živi preko 15 manjinskih nacionalnih zajednica, koje su katoličke veroispovesti, što biskupiju čini važnim mestom okupljanja.

Kako objašnjava biskup Nemet, zrenjaninska biskupija imala je 2011. godine oko 60.000 katolika, a danas sigurno manje, zbog velike emigracije u inostranstvo i negativnog demografskog trenda.

Prema saopštenju gradskog štaba za krizne situacija grada Zrenjanina, nakon sednice 7. oktobra, epidemiološka situacija u Zrenjaninu je složena, zdravstveni sistem i zaposleni u njemu pod velikim pritiskom, a broj dnevnih pregleda velik. Slična je situacija i u Srbiji, gde se dnevno beleži oko 7.000 novih slučajeva, dok je pandemija već odnela preko 10.000 života.

„Svi znamo da većina ljudi koji dolaze na službe u katoličku crkvu, većinom su starije osobe. Osobe koje su posebno izložene problemima ili bolesti COVID-19. Zato sam došao do te odluke“, kaže Nemet.

Odluka biskupa Nemeta, koji je na čelu zrenjaninske biskupije od 2008. godine, prva je takva u Srbiji i u regionu, kojom se verski velikodostojnici bilo koje vere, obavezuju na vakcinaciju.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka