Poverenik: Doskorašnji potpredsednik “Dveri” diskriminisao LGBT zajednicu

Kolumne i analize

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti ustanovio je da je Jugoslav Kiprijanović, urednik srpske stranice portala “International Family News“ i bivši potpredsednik pokreta „Dveri“, povredio dostojanstvo LGBT+ zajednice.

Kako je saopštilo Udruženje “Da se zna”, Poverenik je povodom pritužbe koje je podnelo ovo uduruženje protiv Kiprijanovića ustanovio da je on svojim tekstom od 21. decembra 2020. godine pod nazivom “Zakon o istopolnim partnerstvima” (podnaslov “Kako ideološki kolonizatori kuvaju žabu u Srbiji”), povredio član 12. Zakona o zabrani diskriminacije u kome se zabranjuje svako postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva.

“Kiprijanović je u svom tekstu istopolna partnerstva označio kao neprirodna, nemoralna i prokleta. Zatim je nameru ministarske za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog o izradi Nacrta zakona o istopolnim zajednicama nazvao “zombizacijom srpskog društva” i naveo da se pod izgovorom ljudskih prava nameće “totalitarna ideologija homoseksualizma” i da bi usvajanje ovog zakona značilo „korak dublje u bezdan izjednačavanja prirodnog i neprirodnog, moralnog i nemoralnog, blagoslovenog i prokletog””, podseća Udruženje “Da se zna”! u svom saopštenju.

Kako ukazuju, Kiprijanović ovakvim navodima podstiče netrpeljivost prema LGBT+ zajednici “zbog naše seksualne orijentacije i rodnog identiteta i doprinosi društvenoj stigmatizaciji i održavanju neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja za LGBT+ osobe”.

Ukazuju da “totalitarna ideologija homoseksaulizma” ne postoji, i da se taj izraz već godinama koristi kao izgovor za direktne napade na LGBT+ zajednicu.

U postupku po Pritužbi, Poverenik je dao mišljenje da su stavovi u pomenutom tekstu uznemiravajući, ponižavajući i da predstavljaju povredu dostojanstva LGBT+ zajednice.

“Takođe, Poverenik naglašava, pozivajući se na relevantne presude Evropskog suda za ljudska prava, da sloboda govora nije neograničena, odnosno da je ona ograničena upravo zabranom govora kojim se vređa i ponižava lice ili grupa lica zbog nekog ličnog svojstva, te da sloboda govora ne sme biti izgovor za diskriminaciju”, ukazuju u “Da se zna!”.

Kiprijanoviću je data preporuka, pod pretnjom opomene, da sa sajta ukloni sporni tekst i da se ubuduće suzdrži od akata i izjava koje predstavaljaju diskriminaciju lica na osnovu bilo kog ličnog svojstva.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka