Vukčević i Olenik: Smeniti tužiteljku za ratne zločine i ministarku pravde

Kolumne i analize

Vladimir Vukčević i Aleksandar Olenik zatražili su procesuiranje svih lica optuženih za ratne zločine koja se kriju u Srbiji, smenu tužiteljke za ratne zločine Snežane Stonajković i ministarke pravde Maje Popović.

Na današnjoj konferenciji za medije, Vukčević je istakao da je regionalna saradnja bila ključ uspeha u procesuiranju ratnih zločina dok je on bio glavni tužilac.

„Spečili smo to da granice budu barijere za sprečavanje progona izvršilaca krivičnih dela“ naglasio je Vukčević, dodajući da je rad u Tužilaštvu za ratne zločine “pao” od njegovog odlaska u penziju.

On je rekao da je “veliki promašaj” dovođenje sadašnje tužiteljke Snežane Stanojković i podsetio da joj je dao ocenu jedan kada se javila na konkurs. „Dok ne dođe do suštinskih promena ko će rukovoditi Tužilaštvom, sve će ići ovako traljavo“ naveo je Vukčević, naglašavjući da bez regionalne saradnje nema uspeha na polju procesuiranja ratnih zločina.

Prema njegovim rečima, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput TV Hepi i TV Pink, na snazi je promocija ratnih zločinaca.

Dodao je i da je Stanojković forimirala radnu grupu za prikupljanje dokaza u kojoj se nalazi Veljko Odalović, koji je, kako je naveo Vukčević, stručnjak za tendere, kao i Milovan Drecun, i odbojica su “nekopetentni”.

Vukčević je naglasio i to da nije bilo Haškog tribunala mnogi zločinci ne bi bili procesuirani. Naveo je da je trebalo procesuirati i zločine u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluji”.

Olenik je istakao da se u poslednjih godinu i po ratni zločinci i genocid slave.
„O ni koji su pravosnažno osuđeni i koji su odslužili svoje kazne ne silaze sa medija sa nacionalnom frekvencijom gde šire svoju ideologiju, to zlo. To je jedan od razloga za sastavljanje ovog apela“ ukazao je Olenik.

Politika u Srbiji je duboko nacionalistička, dodao je Olenik: „Ta politika daje podršku ratnim zločincima i to je razlog zašto institucije ne rade svoj posao. Sada imamo ’srpski svet’ koji je patentirao Aleksandar Vučić, i to je ista politika kao devedestih“ naveo je Olenik.

Prema njegovim rečima, oni koji su vršili vlast devdesetih i koji su sporovodili politiku koja je dovela do ratova i genocida i sada su na vlasti – Vučić, Vulin, Dačić…

„Ta politika je duboko zločinačka na svim nivoima, i oni to guraju i preko medija i preko državnih organa, i sprečavaju da se dođe do istine. Vučić čuva ratne zločince kojih u Srbiji ima oko 2.500 za neke nove sukobe“ istakao je Olenik.

Ako hoćemo da završimo sa ratovima iz devedesetih, dodao je Olenik, moramo da kaznimo ratne zločince.

Olenik je rekao i to da je jedan od razloga oslobađajuće presude Naseru Oriću bio komentarisanje vrha srpske vlasti, posebno predsednika Vučića, i izvođenje javno dokaza koji kasnije nisu mogli da se koriste.

On je podsetio da je juče pred sudom u Hrvatskoj svedok Kosta Danilović optužio Vučića da je učestvovao u ratnim zločinima u Klini 1991. godine.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka