Šabić: Fascinantno da je EK prepoznala napredak u našem pravosuđu

Kolumne i analize

Nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je da mu je “facinantno da je EK prepoznala neki napredak u našem pravosuđu”.

“Imate niz izveštaja takozvanih Watchdog institucija, neki su već objavljeni za 2021. godinu, neki za 2020, ni u jednom nismo pozitivno ocenjeni, to su najlošije ocene u poslednjoj deceniji. Nema nijednog u kome se primećuje to što je gospodin Varhelji primetio”, rekao je on.

Šabić kaže da je za EU taj proces proširenja strateško ulaganje. „Činjenica je da je EU nekakva globalna sila, ima neke svoje pretenzije, nju svakako iritira ovaj sve veći uticaj Rusije i Kine na ovom prostoru. Ona zna da je priča o integraciji magnet koji jača njen uticaj ovde i ona to održava“, kaže on.

Ističe da se vide neke situacije koje su iz naše perspektive neverovatne.

„To da su oni prepoznali neki napredak u našem pravosuđu, za mene je to zaista fascinantno. Imate niz izveštaja takozvanih Watchdog institucija, neki su već objavljeni za 2021. godinu, neki za 2020, ni u jednom nismo pozitivno ocenjeni, to su najlošije ocene u poslednjoj deceniji. Nema nijednog u kome se primećuje to što je gospodin Varhelji primetio“, rekao je on.

Govoreći o izjavi komesara za proširenje Olivera Varheljija, u kojoj je naglasio spremnost da se lično angažuje u Srbiji kako bi sve strane učestvovale na izborima 2022. godine, kaže da mu „niko nije branio ni do sada“. „Nisam siguran da je iskren u tome. Varhelji je ličnost, čovek mađarskog lidera Orbana“, kaže Šabić.

Ističe da za svoju zemlju navija uvek, bez obzira na to kakva je aktuelna vlast. „Kad primećujete napredak u oblastima gde ga evidentno nema, možda smo mi subjektivni, ali nijedna Watchdog institucija ne primećuje taj napredak, ne samo da nisu primetili napredak, nego vide nazadovanje“, kaže on.

Poreska uprava Srbije tražila je od turističkih agencija da dostave lične podatke klijenata, koji su u toku jedne godine na aranžmane potrošili više od 5.000 evra. U dopisu su se pozvali na Zakon o utvrđivanju porekla imovine i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Šabić kaže da je reč o ličnim podacima. „Ne o bilo kojim, nisu to statistički, finansijski i slično, pretenduje se na obradu ličnih podataka, to ne može tako da se radi. To su dva aranžmana godišnje za četvoročlanu porodicu. Poreska uprava ima pravo, kada je utvrdila prethodno da je gospodin Rodoljub Šabić kupio kuću na Dedinju, Kopaoniku, skup džip i brod, ima pravo da traži od turističke agencije, za njega, a ne za sve“, kaže Šabić.

U svim zakonima na svetu, objašnjava on, piše da su ovlašćeni, ali „mora biti opravdano svrhom i smislom“.

„Fundamentalni principi obrade ličnih podataka su upravo to“, kaže on.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka