Demostat: Vučića bi na izborima mogao da ugrozi nepolitički kandidat zabavljač

Kolumne i analize

Stanje raštrkanosti u srpskoj opoziciji vodi pojavi nepolitičkog kandidata na predsedničkim izborima 2022, ocenjuje Demostat u analizi i navodi da bi to mogao da bude neko ko je već vrlo poznat, ko bi kao zabavljač nosio “rijaliti nastupe” koje bi suprostavio dugim TV obraćanjima javnosti predsednika Aleksandra Vučića.

Iza takvog kandidata stajao bi produkcijski tim, a ne klasični izborni štab, koji ima profesionalno iskustvo u pridobijanju gledanosti.

Takav nepolitički kandidat vodio bi kampanju kao parodiju na Vučićev način povezivanja sa biračima i javnošću. Od kandidature i izbora pravio bi se spektakl sa elementima nekadašenjh pozorišnih komedija, piše Demostat.

Podrazumeva se da bi takav nepolitički kandidat uzvraćao i Vučićevom korišćenju društvenih mreža, prvenstveno Instagrama, za slanje najprijemčivijih sadržaja ka najširem glasačkom telu.

Nepolitički kandidat imao bi sličnosti sa ukrajinskim izbornim scenarijom i pobedom glumca i komičara Volodomira Zelenskog, koji je prvo uspešno igrao predsednika u seriji „Sluga naroda“ da bi potom stvarno to postao 2019. Ili sa bugarskim palramentarnim izborima ovog jula na kojima je muzičar i televizijsko lice Slavi Trifonov sa svojom organizacijom Postoji jedan takav narod osvojio 23,91 odsto glasova, a Građani za evropski razvoj Bugarske – GERB, bivšeg premijera Bojka Borisova 23,69 odsto.

Sličnost sa pomenutim zemljama, kada je reč o nepolitičkom kandidatu u Srbiji, sastoji se pristupu kako osvojiti naklonost publike i glasača. Ali ta naklonost sama po sebi nije isto što i politička snaga i prilika za dolazak na vlast.

Nepolitički kandidat mogao bi da doprinese podizanju izlaznosti, budući da se smatra da su oni koji ne izlaze na izbore uglavnom protiv Vučića. Ono što bi međutim moglo da poremeti svačiju izbornu strategiju, pa i svemoguću Vučićevu, rat protiv virusa korona koji se nastavlja.

Podatak da se posle jake kampanje i vlasti, ali i najvećeg dela opozicije, od februara do septembra vakcinisalo samo 52 odsto stanovništva, preslikan na izbore je uznemirujući.

Jer, to znači da 48 odsto ljudi nastoji da ostane van društvenog sistema u koji nema poverenja, šta god da im je političko opredeljenje.

To je isuviše veliki broj da ne bi učinio društveni tok neizvesnim, jer ukazuje na moguću masovnu eksplozije nezadovoljstva, koja se može desiti iznenada i ma kojim povodom, pa i izbornim, zaključuje Demostat.

SourceFoNet

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka