Nenadić: Mnoge Vučićeve aktivnosti za cilj imaju promociju stranke

Kolumne i analize

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je da mnoge aktivnosti predsednika Aleksandra Vučića i drugih javnih funkcionera poslednjih meseci imaju za cilj promociju stranke kojoj pripadaju za izbore sledeće godine, ali da takvi vidovi promocije nisu uređeni postojećim zakonima.

„Iako je povod okupljanja nešto drugo, sve te aktivnosti i masovna okupljanja imaju za rezultat promociju javnih funkcionera, a posredno i političkih stranaka kojima oni pripadaju“, rekao je Nenadić.

Kako je Nenadić dodao, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti izborna kampanja je samo ono što se desi „nakon raspisivanja izbora“, pa ukoliko stranke imaju neke troškove u vezi sa sadašnjim okupljanjima, na primer organizovani prevoz učesnika, to neće biti vidljivo u izveštaju o finansiranju kampanje.

„Zakon o sprečavanju korupcije zabranjuje javnim funkcionerima da na događajima gde govore kao predstavnici države promovišu svoju stranku tako što bi pominjali naziv svoje stranke, političke protivnike ili izbore“, rekao je on. Ta pravila važe i u doba kampanje i van nje.

Nenadić je dodao da, čak i kada funkcioneri ne pominju direktno svoju stranku ili izbore, takva javna okupljanja im nesumnjivo obezbeđuju dodatnu promociju, koja je dostupna samo ljudima iz stranaka na vlasti.

Nenadić je rekao da je, imajući u vidu da su mogućnosti za ovaj vid dodatne promocije zloupotrebljavali javni funkcioneri na svim dosadašnjim izborima, Transparenost Srbija predložila da se Zakon o sprečavanju korupcije dopuni, tako što bi tokom izborne kampanje javnim funkcionerima bilo zabranjeno da organizuju, ili da učestvuju u promotivnim aktivnostima koje organizuje neko drugi.

„Izuzetak bi bile jedino aktivnosti kod kojih je propisana zakonska obaveza da se organizuju upravo u to vreme i da na događaju bude taj javni funkcioner“, kazao je on i podsetio „da trenutno ne postoji ni zakonska obaveza da upravo predsednik, premijer ili ministri otvaraju izgrađene objekte, niti je takav vid promocije neophodan da bi se građani obavestili o tome šta je izgrađeno njihovim novcem“.

SourceBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka