Kandić: Institucionalna podrška za sklanjanje optuženog za genocid

Kolumne i analize

Današnje Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji ne postupa u skladu s činjenicama i dokazima, ono je pre svega patriotska institucija, ocenila je koordinatorka Koalicije za osnivanje REKOM Nataša Kandić.

Kandićeva je za Radio Slobodna Evropa istakla da je general u penziji Vojske Republike Srpske Milomir Savčić, optužen za učestvovanje u genocidu u Srebrenici, dobio institucionalnu podršku da napusti Bosnu i Hercegovinu i da se skloni u Srbiju.

„Nije on ušao u Srbiju preko nekih šuma. To je još jedan primer nakaznog postupanja institucija Srbije koje vodi državu u rasulo. Ako granična policija kaže da nema podatak da je u Srbiju ušao neko ko ima ime i prezime i koga traži druga država, znači da su naše institucije pod potpunom političkom kontrolom“, ukazala je Kandić.

„Mnogo je takvih primera koji treba da zabrinu svakog normalnog čoveka i da se zapita kuda to Srbije ide. Danas je sve više političara koji negiraju činjenice koje je utvrdio Haški tribunal, rekla je ona i navela da u tome prednjači ministar policije Aleksandar Vulin, koji kaže – kakve su to sudske činjenice ako su one protiv Srba”.

Kad je reč o Dušku Kornjači, građani su se uznemirili zato što je to ipak Novi Sad. Odjednom su saznali da je lekar, koji se pojavljuje na televiziji i deli savete o pandemiji, bio tokom rata predsednik kriznog štaba u Čajniču i da je optužen za ratne zločine“, naglasila je Nataša Kandić.

Ona je navela da se u Srbiji skrivaju i optuženi Srbi sa Kosova i da je svima za koje ima indicija da su počinili ratne zločine, Srbija dala državljanstvo.

„Oni su potpuno zaštićeni i nema šanse da im iko sudi. Imamo sigurno dve tri-hiljade onih koji su odgovorni za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu koji žive potpuno mirno integrisani u lokalne zajednice“, smatra Kandićeva.

„Niko ih nikada neće izvesti pred lice pravde, niti im postaviti pitanje o tome šta su radili tokom rata, rekla je Kandić, i konstatovala da je dobro što postoje novinari kao što je Avdo Avdić koji će da im pokucaju na vrata i pokažu njihovo pravo lice, da kažu ko je taj lekar koji nam na televiziji deli savete o tome kako da se ponašamo u pandemiji.

Da kaže da je to čovek koji je optužen za zločine protiv čovečnosti, a danas mirno živi u Novom Sadu. Jedino što pokazuje njegov strah jeste to da na vratima njegovog stana nema imena Duško Kornjača“, zaključila je Kandićeva.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka