Rekom: Nije bilo političke pažnje za razumne reči patrijarha Porfirija

reža pomirenja saopštila je da je ovogodišnje obeležavanje akcije "Oluja" u Srbiji i Hrvatskoj proteklo u znaku političkih poruka koje su još više smanjile prostor za samokritičko preispitivanje prošlosti i priznavanje žrtava, bez obzira na veru i etničku pripadnost.

Kolumne i analize

Rekom mreža pomirenja saopštila je da je ovogodišnje obeležavanje akcije “Oluja” u Srbiji i Hrvatskoj proteklo u znaku političkih poruka koje su još više smanjile prostor za samokritičko preispitivanje prošlosti i priznavanje žrtava, bez obzira na veru i etničku pripadnost.

U saopštenju se navodi da je u Srbiji obeležen dan sećanja na žrtve hrvatske operacije „Oluja“, dok je u Hrvatskoj proslavljen državni praznik, Dan pobede, domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

Hrvatska je donela obećani Zakon o civilnim žrtvama rata, ali se porukama o nestalim i kritikom prava i prakse Haškog tribunala u vezi sa zapovednom odgovornošću udaljila od obaveze da kao članica EU promoviše regionalno pomirenje.

Poruke i stavovi predsednika Srbije, izrečeni pojačanom nacionalističkom retorikom, povezujući žrtve „Oluje“ i Jasenovac istorijskom nepravdom prema Srbima, ne čine dobro ni Srbiji, ni žrtvama „Oluje“, koje još pamte mobilizaciju i prisilno upućivanje na Kosovo.

Ceremoniju u izbegličkom naselju Busije u Batajnici režirao je Dragoslav Bokan, komandant paravojne grupe „Beli orlovi“ iz devedesetih, a na skupu, koji je patrijarh Porfirije nazvao pomenom, nije bilo političke pažnje za njegove razumne i važne reči.

Patrijarh je upozorio da zlopupotrebe žrtava produbljuju spiralu sukoba, da matrica zapomaganja zatvara (društvo) u trajno bespomoćno stanje žrtve.

Narativ žrtve kao jedini mogući ne može biti pokretač, izvor nadahnuća – bila je važna poruka patrijarha Porfirija, navode u mreži Rekom.

SourceBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka