Evropski poslanici apeluju da vlast u Srbiji prekine s napadima na opoziciju

Poslanička grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu prenela je poziv vlastima u Srbiji da prestanu sa povezivanjem opozicionih političara sa organizovanim kriminalom, bez ikakvih dokaza, ukazujući da to ne doprinosi ciljevima međustranačkog dijaloga.

Kolumne i analize

Druga po veličini partijska grupacija u Evropskom parlamentu, Socijalisti i demokrate (S&D) prenela je na Tviteru izjavu evroparlamentarca Demetrisa Papadakisa, koji je član ove partije i izvestilac iz senke za Srbiju, povodom najnovijih napada na opozicione političare u aferi „Belivuk“.

Papadakis je podsetio da je u toku međustranački dijalog čiji cilj je normalizacija političkih odnosa i medijskih sloboda, te u svetlu toga pozvao da se prestane sa neosnovanim napadima na opoziciju.

„Međustranački dijalog u Srbiji ima za cilj normalizaciju političkih odnosa i poboljšanje medijskih sloboda. Povezivanje srpskih opozicionih političara sa organizovanim kriminalom, bez pružanja dokaza i šanse da se na te napade odgovori, mora prestati. Politička kultura opisuje celo društvo“, poručio je Papadakis, a prenela grupa Socijalista i demokrata.

Osim Papadakisa, poslanika sa Kipra, ovoj političkoj grupaciji pripada i poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon koja je jedna od posrednika EP u međustranačkom dijalogu u Srbiji.

Reakcija evropskih Socijalista i demokrata na politička dešavanja u Srbiji dolazi nakon što su prorežimski mediji i predstavnici vlasti započeli kampanju optužbi da opozicioni političari stoje iza uhapšenog vođe navijačko-kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Belivuk je u svom iskazu tužilaštvu, do čijeg transkripta je došao istraživački portal Krik, naveo da su mu predstavnici vlasti u Srbiji, uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, tražili razne usluge.

Brojni predstavnici državnog vrha reagovali su na ovo odgovarajući da je Belivuk instruisan od strane opozicije.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka