Kazna Stanišiću i Simatoviću potvrđuje učešće Srbije u ratu

Osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću potvrđuje direktno učešće Srbije u ratu, ali i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, smatraju sagovornici Danasa Murat Tahirović, predsednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida i advokat Aleksandar Olenik.

Kolumne i analize

Murat Tahirović, predsednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, naglašava za Danas da je potrebno sačekati da sud objavi celu prvostepenu presudu, jer ima nejasnoća šta je u stvari presuđeno a šta nije.

„Naravno da smo očekivali strožiju presudu Simatoviću i Stanišiću, jer su itekako imali uticaj tokom agresije Srbije na BiH. Međutim, imajući u vidu tok ovog postupka, kazna od 12 godina zatvora je, po našem mišljenju, minimum onoga što smo očekivali. Ipak, presudom je presuđeno da je Srbija direktno involvirana u agresiju BiH“, navodi Tahirović.

Advokat Aleksandar Olenik smatra da je postupak protiv Stanišića i Simatovića najduži pred Haškim tribunalom „jer je Srbija uložila sve, ne bi li dokazala da nije odgovorna za ratne zločine u Bosni, debelo podržane i pomognute od strane srpske Državne bezbednosti, sada BIA“.

„Ovaj postupak je dokaz da je pravda spora, dostižna ali i blaga. Po 12 godina zatvora za osnivače, finansijere i apsolutne zapovednike svih paravojnih i specijalnih jedinica srpske policije, koje su počinile najmonstrouznije zločine jeste suviše blaga. Međutim, sama činjenica da su neprikosnoveni gospodari života smrti, šefovi DB, Stanišić i Simatović osuđeni, nedvosmisleno svedoči o direktnom učešću Srbije u ratu u BiH. Konkretno, Stanišić i Simatović nisu po odluci mesne zajednice ili kućnog saveta osnivali, finansirali i upravljali paravojnim i specijalnim jedinicama već su to uradili po naređenju tadašnje vlasti“ ukazuje Olenik.

Kako naglašava, „najvažnije i najžalosnije“ jeste to da je i tadašnja i sadašnja vlast u Srbiji u rukama istih ljudi, članova Srpske radikalne stranke (SRS), Socijalističke partije Srbije (SPS) a sada i Srpske napredne stranke (SNS).

„Konkretno, Milošević je opravdano odsutan zbog smrti, ali vrh tadašnje vlasti su činili Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kao i članovi njihovih stranaka. Osuđeni Stanišić i Simatović su izvršavali naređenja Vučića, Dačića, Vulina, Šešelja i ostalih te je njihova odgovornost, kao i odgovornost Srbije za ratne zločine u Bosni nesporna. Samo ova presuda je dovoljna za zabranu rada SRS, SPS i SNS“, navodi Olenik.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka