Predsednik Skupštine uveren da ratni zločinci nisu zločinci

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je siguran da osuđeni čelnici Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović nisu počinili nikakve zločine i da se nada da će doći do revizije te presude.

Kolumne i analize

Haški sud prvostepeno je u sredu osudio Stanišića i Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom 1992. godine u Bosni i Hercegovini.

Komentarišući to što sud nije dokazao da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, Dačić je ocenio da je to bio pokušaj suda da se stavi kolektivnu krivicu na Srbiju.

„Znate li koliko je ljudi znalo za nešto, gde postoji posmatračka odgovornost. Drugo je da li su učestovali. Nadam se da će u daljem procesu doći do neke revizije ove prvostepene presude“, istakao je on.

Dačić je rekao da Stanišića poznaje kao „ozbiljnog i kvalitetnog čoveka“, koji je imao pozitivnu ulogu na donosioce političkih odluka devedesetih „da postupaju racionalno“.

Govoreći o radu Haškog suda, Dačić je rekao da je taj sud za sve nadležan osim za suđenje odgovornima za agresiju NATO na SR Jugoslaviji.

On je podsetio da je vlast Srbije nakon bombardovanja 1999. osudila ljude koje je smatrala odogvornim za agresiju, među kojima i predsednika SAD Bila Klintona, državnu sekretarka SAD Medlin Olbrajt, britanskog premijera Tonija Blera, francuskog predsednika Žaka Širaka i nemačkog kancelara Gerharda Šredera.

„Kada je došao Peti oktobar, mi smo sve to ukinuli da bi Širak i Havijer Solana mogli da dođu u Beograd. Mi smo hteli da im sudi Haški sud, a oni su odbili i rekli da nemaju nadležnost“, naveo je Dačić.

SourceBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka