Koha: Posmrtni ostaci žrtava masakra u Rezalima pronađeni u Srbiji

DNK ekshumiranih posmrtnih ostataka potvrđena je u Kiževku u Srbiji. Komisija Vlade Kosova za nestale osobe potvrdila je da pripadaju žrtvama masakra u Rezalima, koji se dogodio 5. aprila 1999.

Kolumne i analize

Kuštrim Gara iz Vladine komisije za nestala lica kaže za Kosovapress da je lokacija masovne grobnice u Kiževku prioritet, ali takođe najavljuje da će tokom ove godine biti iskopavanja u Prizrenu, Đakovici i da postoji mogućnost povratka u Mitrovicu.

On takođe otkriva da su posmrtni ostaci dve osobe identifikovani među ekshumiranim u Kiževku, da su obavestili porodice i očekuje se da će ti posmrtni ostaci biti predati nazad porodicama.

„Od kostiju koje su prošle godine pronađene, kako ste bili obavešteni, dobijeni su DNK rezultati za najmanje dve osobe koje su identifikovane, a u ovom slučaju porodice ove dve osobe su obaveštene. Veoma je važno da se čak i ovih dana tokom istražnih iskopavanja nađu i ekshumiraju posmrtni ostaci žrtava rata. I u trenutku identifikacije, ove posmrtne ostatke treba vratiti u Republiku Kosovo, predati porodicama kao kontinuirani institucionalni napor institucija Republike Kosovo, tako da porodice i rođaci nestalih osoba znaju i saznaju što pre i što je više moguće sudbinu i mesto njihovih članova porodica koje su nasilno nestale kao rezultat rata na Kosovu“, rekao je on.

Petog maja ove godine u Kiževku u Srbiji nastavljena su iskopavanja koja su zaustavljena zbog klimatskih uslova.

SourceKossev

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka