Zbog Vučića prava LGBT osoba „na čekanju“

Iako je sve išlo u prilog tome da će se predlog zakona o istopolnim zajednicama naći pred Skupštinom Srbije zajedno sa predlozima zakonima o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije, to se nije desilo.

Kolumne i analize

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom maja izjavio da ne može da potpiše zakon o istopolnim zajednicama ukoliko ga parlament usvoji jer Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene, ovaj najznačajniji dokument za LGBTI zajednicu je naprosto nestao sa javnog radara.

Vučić je naveo da ne isključuje mogućnost da se u najavljenim izmenama Ustava, koje se trenutno tiču samo pravosuđa, uključe i odredbe koje bi omogućile LGBTI zajednici da ostvari svoja prava, ali da je najviši pravni dokument za sada jasan.

LGBTI zajednici vlada strepnja da li će zakon o istopolnim zajednicama nakon toliko najava uopšte biti usvojen. Goran Miletić, član organizacionog odbora Beograd Prajda i Predrag Azdejković, glavni i odgovorni urednik gej magazina „Optimist“, ističu da je kašnjenje sa usvajanjem zakona o istopolnim zajednicama loša vest za građane Srbije, kao i da je veoma frustrirajuće što LGBTI zajednica ne zna na čemu je.

Miletić ukazuje da se zakon o istopolnim zajednicama još nije ni našao pred Vladom Srbije i ističe da nije tačna informacija koja se pojavila u javnosti da ga je Vlada odbila.

„Međutim, zabrinjava najava predsednika Srbije da zakon neće potpisati i njegovo tumačenje da je zakon protivustavan, što apsolutno nije tačno. Zakon se temelji na tumačenju koje je dao Evropski sud za ljudska prava, a njegove presude imaju primat u odnosu na domaći pravni poredak i predstavljaju izvor prava na osnovu Ustava. Nejasno je da li je najava predsednika uzrok kašnjenja sa usvajanjem zakona. Svakako je ovo veoma loša vest za građane Srbije“ smatra Miletić.

Azdejković ističe da je „izuzetno frustrirajuće što ne znamo na čemu smo“.

„Iz raznih izvora dobijam različite informacije i uverenja da će zakona biti, ali kako vreme prolazi ja gubim taj optimiza“, navodi Azdejković.

Kako dodaje, međunarodna zajednica koja „konstantno trubi“ da su joj LGBTI prava prioritetna „ćuti kao zalivena“ i time pokazuje kako je njeno zalaganje za bolji položaj LGBTI osoba „u stvari jedna velika šarena laža“.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka