Preporuka EU: Vakcinisanima iz trećih zemalja ukinuti restrikcije

Države članice Evropske unije usvojile su preporuku o ukidanju rekstricije za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja.

Kolumne i analize

“Države članice bi u principu ukinule privremenu restrikciju za neesencijalna putovanja unutar EU za one putnike koji dolaze iz trećih zemalja a koji su dobili poslednju preporučenu dozu vakcine protiv COVID-19, najkasnije 14 dana pre ulaska na teritoriju EU”, stoji u odluci.

Prema odluci, potvrda o vakcinaciji se tiče onih vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove, a ostavlja se mogućnost da države članice EU individualno odobre i potvrde za one vakcine koje je Svetska zdravstvena organizacija odobrila sa takozvanu “hitnu upotrebu”.

U usvojenoj preporuci stoji takođe da putnici koji žele da posete teritoriju EU, trebalo bi imati validnu potvrdu vakcinacije protiv COVID-19. “Države članice mogu prihvatiti potvrde iz trećih zemalja koje imaju najmanje minimum ličnih podataka poput identifikacije osobe, tipa vakcine koja je dobijena i datuma vakcinacije”, stoji u dokumentu.

Takozvanim trećim zemljama potpadaju i države Zapadnog Balkana.

EMA je do sada odobrila vakcine kopanija Pfizer, Moderna, Johnson i Johnson i AstraZeneca.

Inače, ambasadori EU su takođe podigli prag za uvrstavanje država u listu “bezbednih zemalja”, čiji građani bi mogli slobodno putovati u EU.

Prema najnovijoj odluci, da bi se dobio status bezbedne države, u zemlji se moraju obeležiti najviše 75 pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana. Do sada, ovaj prag je bio maksimum 25 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Očekuje se da se konačna i formalna odluka donese na nivou EU, do kraja meseca, kako bi putovanje vakcinisanih građana moglo da se realizuje već u junu uoči početka turističke sezone.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka