Izvor: Vučić obećao delu opozicije fer izborne uslove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa delom opozicije, koji je održan 28. aprila u Skupštini Srbije, naveo je da je vlast spremna da omogući fer izborne uslove u roku od šest meseci pre izlaska na birališta i da će se na sastancima nakon Uskrsa razgovarati o konkretnim koracima.

Kolumne i analize

Kako saznaje Nova S okupljenima na sastanku se najpre obratio predsednik parlamenta, Ivica Dačić, a nakon toga predsednik Srbije, a obojica su, kako se navodi, rekli da su spremni da izađu u susret zahtevima stranaka.

„I jedan i drugi su obećali da će se uslovi poboljšati, odnosno da ćemo imati fer izbornu trku. Međutim, mi ne znamo da li je u pitanju samo simulacija i kupovina vremena do izbora. To će se pokazati u periodu posle Uskrsa“. 

Nastavak razgovora predviđen je kroz sastanke radnih grupa koje će da pripreme materijal za narednu rudnu međustranačkog dijaloga:

„Posle toga slede razgovori po temama. Ključne teme se odnose na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, odnosno da li će se oni organizovati zajedno sa predsedničkim i beogradskim. Takođe, važno je i pitanje cenzusa. Još uvek nije poznato da li će on ostati na tri odsto ili će se ponovo vratiti na pet procenata. Postoji i mogućnost da se uvede i stepenasti cenzus. Ta pitanja su ostala otvorena i biće ključna za naredne razgovore“, kaže izvor Nove S.

U “dijalogu bez stranaca”, kako su nazvani međustranački razgovori u Skupštini Srbije, pored  predstavnika vladajućih stranaka – Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpskog patriotskog saveza (SPAS), učestvovali su i Demokratska stranka Srbije (DSS), Srpska radikalna stranka (SRS), pokret Dveri i Dosta je bilo (DJB).

Dveri i DJB najavili su da će učestvovati i u razgovorima o izbornim uslovima kojima će posredovati predstavnici Evropskog parlamenta.

SourceNova S

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka