„Vučić treba da očekuje neprijatna pitanja“

Ankete kažu da bi Zeleni mogli da dođu na vlast u Berlinu. Šta bi to značilo za Srbiju i region? Kraj žmurenja na rušenje demokratije, a možda i povratak politike proširenja Evropske unije.

Kolumne i analize

Na 137 stranica izbornog programa Zelenih – koji treba da bude izglasan na kongresu u junu i do tada može da se menja – klima se pominje 184 puta. Zapadni Balkan se pak pominje dvaput, jednom kada se hvali dolazak radne snage iz tog regiona, i drugi put gde piše da se Zeleni zalažu za „konkretne napretke u evropskim integracijama Zapadnog Balkana“.

Sada su Zeleni u žiži jer bi nakon izbora u septembru lako mogli da dođu na vlast, barem kao manji koalicioni partner, ili da čak daju iduću kancelarku. Izbor harizmatične i poletne Analene Berbok za kancelarsku kandidatkinju i istovremena razorna svađa kod Demohrišćana o sopstvenom kandidatu ove sedmice daju novi uzlet Zelenima u ispitivanjima javnog mnjenja.

Institut Forsa je izmerio da su postali ubedljivo najjača snaga ispred Demohrišćana (28 prema 21%), dok Civey ipak daje prednost Demohrišćanima (29 prema 25%).

„Zeleni su ubeđeni evropejci“, kaže Simon Ilze, koji u Beogradu vodi kancelariju zelene Fondacije „Hajnrih Bel“ zaduženu za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo i takođe je član Zelenih. On je uveren da bi region bio među prioritetima. „Za Zelene je raison d’être da se EU razvija, produbi i proširi. To je DNK Zelenih – ako je Evropi loše, i Nemačkoj je loše. A Evropi ne ide dobro.“

Poslednjih godina je u EU vidljiv zamor od proširenja. Štaviše, evropski politikolozi su skovali reč „stabilokratija“ da opišu režime na Zapadnom Balkanu koji gaze demokratiju, a iz Brisela ipak dobijaju podršku zarad navodne stabilnosti.

Tome će doći kraj, tvrdi Ilze, ako Zeleni dođu na vlast. „Zeleni su tu stroži i beskompromisniji. Zato Vučić i drugi treba da očekuju mnogo neprijatnija pitanja. Proći će vreme podrške stabilokratiji, zatvaranja očiju ili davanja popusta na polju demokratije i vladavine prava u zamenu za pomake u pitanju Kosova“, kaže on.

Upravo je poslanička grupa Zelenih u Evropskom parlamentu bila pokretačka snaga izveštaja u kojem su nedavno poimence pobrojane afere poput Jovanjice i Krušika. Sa druge strane, Evropska narodna partija koju predvode nemački Demohrišćani bezuspešno je pokušala da te afere precrta iz izveštaja i tako poštedi neprijatnosti Srpsku naprednu stranku, svoju pridruženu članicu.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka