Otvoreno pismo ambasadoru SAD: Podržite sudije i preispitivanje kriminalnih presuda

Kolumne i analize

Njegovoj ekselenciji Entoniju Godfriju

Vaša ekselencijo, poštovani ambasadore Godfri,

Sjedinjene Američke Države su, bar od kraja Drugog svetskog rata, uzor i neka vrsta nade demokratskih snaga u Srbiji kao lider zapadne demokratije, i kao zemlja koja svojom snagom, veličinom, diplomatskim i ekonomskim uticajem može pomagati demokratski razvoj manjih zemalja, u koje spadaju sve zemlje Srednje i Istočne Evrope, uključujući Srbiju.

Nažalost, građansko društvo u Srbiji, okrenuto demokratiji i prozapadnim vrednostima, suočava se sa politikom vlasti koja Srbiju pokušava da modeluje po uzoru njenih strateških saveznika, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Reč je o zemljama koje, iako ekonomski snažne, ni po čemu nisu uzori demokratije i ljudskih prava. Dosledno svom kursu spoljne politike usmerenom na takve zemlje, hibridni režim u Srbiji, kako ga je opisao Freedom House u svom poslednjem izveštaju, sada već otvoreno guši ljudska prava svojih političkih protivnika.

Na unutrašnjepolitičkom planu, gušenje sloboda i ljudskih prava najbolje se vidi u sužavanju medijskog prostora, tako da se slobodni glasovi više gotovo i ne mogu čuti, a stanovništvo i dobar deo inteligencije se sistematski korumpira sitnim privilegijama i dovodi do togada, nedostojno i nedostojanstveno, podržava nedemokratske prakse režima koje opravdavaju režimski medijimi. Srbija tako postaje jedna “ružičasta kaljuga” i “srećna” medijska bara u kojoj oni retki koji se nisu uprljali blatom iz ta dva nečista izvora, ili prorežimskim blatom koje se prikrivano prosipa i u “nezavisnim” medijima, bivaju targetirani od strane režima.

Protivnicima režima uništava se egzistencija, oni se provlače kroz medijski mulj režimskih novina i elektronskih sredstava javne propagande, hapse se, a ponekad i nestaju. Još od ubistva Slavka Ćuruvije u vreme Slobodana Miloševića, od ubistva Ivana Stambolića, preko ubistva braće Bitići, američkih državljana (koje ostaje do danas nerešeno) do ubistva opozicionog političara Olivera Ivanovića na Kosovu, pa do volšebnog navodnog “utapanja” bivšeg visokog funkcionera dve stranke na vlasti i narodnog poslanika Vladimira Cvijana, koji je kremiran tajno, a potom sahranjen na delu groblja za beskućnike bez punog imena i prezimena, ljudi u Srbiji nestaju pod sumnjivim okolnostima.

Najnoviji metod obračuna sa političkim protivnicima režima odvija se razaranjem njihovih porodica pomoću korumpiranih režimskih nosilaca pravosudnih funkcija i korumpiranih agenata centara za socijalni rad.

Kao što Vam je poznato, Srbija nije uspela ni da otvori, ni da zatvori ni jedno poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom tokom 2020. godine, pre svega zbog problema u korupciji i nekvalitetu u radu pravosuđa. Notorna je zavisnost i korupcija najviših ešalona pravosuđa, ali je zabrinjavajuća činjenica da korupcija “sipi” i u niže slojeve sudstva i tužilaštva.

U javnosti su se pojavili tekstovi u kojima se ukazuje na katastrofalno ponašanje pravosuđa u odnosu na protivnike režima, pre svega u Prvom i Trećem osnovnom sudu u Beogradu. Prvim osnovnim sudom predsedava sudija Snežana Stevović, inače sudija Apelacionog suda u Beogradu, a u kome se, primera radi, kako čitamo u medijima, razaranjem porodica i čak oduzimanjem dece intelektualcima koji se protive režimu sada ističe tek izabrana sudija Ivana Dimovski, koja radi, kako se navodi u nezavisnim medijima, po direktnim nalozima Ministarstva pravde, na čijem čelu se, kao što znate, nalazi osoba koja je došla direktno iz Bezbednosno informativne agencije.

U medijima su se našli izveštaji koji ukazuju da sudija Dimovski ne samo da diskriminiše i viktimizuje protivnike političkog režima u njihovim najprivatnijim parnicama, nego otvoreno zastrašuje i njihovu decu, koju na silu dovodi u sud i sprovodi po sudu sa uniformisanom stražom, mimo zakona. Reč je o katastrofalnom ponašanju koje zahteva momentalno razrešenje sa sudijske funkcije, a ono je pogotovo alarmantno kada se ima u vidu da se radi o sudiji koja čak još uvek nije izabrana ni na stalnu sudijsku funkciju.

Gore opisanu praksu sudija Dimovski poslednji put je primenila nad detetom koje još nije ušlo ni u pobertet, a otac joj jedan od najuglednijih etičara Srbije, redovni profesor koji je svoje brojne knjige iz etike publikovao u renomiranim izdavačkim kućama u Engleskoj i drugim zemljama Zapadnog sveta.

Javnost Srbije saznaje da u Višem tužilaštvu u Beogradu postoji katastrofalna praksa zataškavanja krivičnih prijava za dela korupcije zaposlenih u javnim službama, o čemu je nedavno govorio predsednik direktno nadležnog, Višeg suda u Beogradu, sudija Aleksandar Stepanović. Iz ovoga se nameće logični zaključak da je upravo to tužilaštvo, i taj viši tužilac, iza brojnih odluka o odbacivanju krivičnih prijava protiv javnih službenika za dela zloupotrebe službenog položaja i nesavesnog rada u službi. Upravo je to tužilaštvo uključeno u skandal oko tela Vladimira Cvijana, čija smrt je skrivana tri godine, dok je nije okrio jedan medij. Da li je ovde reč o tužilaštvu koje ne radi svoj posao i koje zaslužuje da bude predmet detaljne lustracije i krivičnog procesuiranja nakon promene vlasti?

Na čelu Ministarstva pravde, koje, kako saznajemo iz medija, diktira presude protiv protivnika režima sudijama poput Dimovski i, po logičnoj analogiji, odluke tužiocima poput višeg tužioca Nataše Krivokapić, nalazi se osoba koja je na to mesto došla direktno iz Bezbednosno-informativne agencije, u kojoj je bila neposredna pomoćnica direktoru, a za koga je istraživački portal KRIK objavio da postoje indicije da je bio na platnom spisku kriminalca iz Kruševca kome se upravo sudi.

Kriminalizacija bezbednosnih službi, još od njihove uloge u ubijanjima političkih protivnika režima, odvija se nesmanjenom žestinom, a uporedo sa njom se odvija i kriminalizacija sudstva i tužilaštva, sve po smernicama izvršne vlasti.

Visoki savet sudstva u Srbiji još uvek nije omogućio normalno funkcionisanje Etičkog odbora, uprkos direktnoj preporuci GRECO (Grupe zemalja za borbu protiv korupcije) u okviru Saveta Evrope. Iz medija saznajemo da se disciplinske prijave upućene tom Savetu sistematski zataškavaju od strane Disciplinskog tužioca, a statutarni akti VSS po kojima se utvrđuje odgovornost sudija su tako napisani da omoguće brzo zastarevanje disciplinskih prekršaja (svega 2 godine), što, uz neažurno postupanje disciplinskih organa i otvorenu nespremnost da se agresivno deluje prema nepravilnostima i korumpiranim sudijama, predstavlja izbegavanje, a ne uspostavljanje, etičke odgovornosti sudija.

Gospodine Godfri, proverite molim Vas i sami da li disciplinski tužilac postupa toliko bezočno da čak odbacuje disciplinske prijave za najotvorenija kršenja integriteta u radu sudija, poput neprosleđivanja žalbi na drugostepeno odlučivanje, čime se lomi sama kičma sudske vlasti iznutra, jer se obesmišljava načelo dvostepenosti u odlučivanju? Kada je reč o prekoračenju ovlašćenja suda, primeni nasilja prema maloletnima i korupciji tek izabranih sudija, videćemo kako će se Disciplinski tužilac postaviti, ali njeno dosadašnje postupanje ne daje osnova za preterano poverenje.

Iz svih navedenih razloga, smatram da treba da obavestite svoju Vladu o tome da je Srbiji neophodno temeljno i dubinsko pročišćavanje pravosuđa. Ono se pre svega odnosi na preispitivanje mandata svih sudija izabranih u vreme vlasti SNS, kao i onih koji su izabrani pre vlasti SNS, a u vreme vlasti SNS su na neobično brz način napredovali. Posebno su “zanimljive” sudije koje još uvek nisu na stalnim funkcijama, a čije napredovanje zavisi od ocena koje dobijaju od predsednika sudova, po pravilu lojalista SNS-a.

Upućujem Vam hitan apel da bez odlaganja podržite reizbor svih sudija i tužilaca, i to na osnovu mandatornih preporuka nezavisnih tela, kao i da se založite da reformisano pravosuđe preispita sve kriminalne presude koje su donošene poslednjih godina, da vrati otetu decu političkim protivnicima režima i siromašnim građanima Srbije koji nisu botovi vladajućih stranaka, a vinovnike nedela u izvršnoj vlasti i sudstvu, kao i lica povezana sa njima, kazne po zakonu, a žrtve finansijski kompenzuju.

Takvo pročišćavanje čini neophodnim, posle smene političke vlasti, i donošenje odgovarajućih zakonskih pretpostavki za raspisivanje novog generalnog reizbora nosilaca pravosudnih funkcija, jer ne postoji drugi način da se stane na kraj kriminalu u pravosuđu koji je danas još veći od kriminala u bezbednosnim službama.

Gospodine Godfri, želim da Vas obavestim da ću ovo otvoreno pismo proslediti i nadležnim i odgovarajuće pozicioniranim licima u Administraciji SAD, koja ću zamoliti da takođe reaguju po pitanjima koja sam izneo u ovom otvorenom pismu.

S poštovanjem,

Prof. dr Vojin Rakić, redovni profesor i naučni savetnik

Institut društvenih nauka

Pročitajte više

2 COMMENTS

  1. Sad treba lepo razrešiti i tu predsednicu Prvog suda i tu sudiju Dimovsku. Krajnje je vreme.

  2. Ova katastrofa u našem pravosuđu je posledica odustajanja od lustracije. Ovakve sudije moraju što pre biti razrešene.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka