Istraživanje: Građani podržavaju dijalog s Prištinom ali ne znaju kuda vodi

Građani Srbije ne žele priznanje nezavisnog Kosova, žele dijalog sa Prištinom, ali ne znaju kuda on treba da vodi ni koji bi kompromis prihvatili, rezulati su istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) i Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI).

Kolumne i analize

straživački tim BCBP i CDDRI izdvojio je i analizirao više od 30 relevantnih istraživanja javnog mnjenja od 2013. do 2020. godine o stavovima građana o dijalogu Beograda i Prištine.

Istraživanje BCBP za 2020. pokazuje da je velika većina građana, 83 odsto za nastavak dijaloga i to bez obzira da li postoji pritisak medjunarodne zajednice ili ne, a u cilju rešavanja otvorenih pitanja sa Albancima na Kosovu.

Posle skoro deset godina pregovaranja i postignutih rezultata, prema istraživanju CDDRI iz 2019, 62,3 odsto gradjana Srbije tvrdi da nije upoznato sa sadržajem dijaloga, dok je delimično upoznata jedna četvrtina građana, a samo 12,6 odsto navodi da je dobro upoznato sa sadržajem dijaloga.

Osim neznanja o čemu se pregovara, prema istraživanju BCBP iz 2020. polovina gradjana ne zna ni koji je cilj vlasti u Beogradu u dijalogu sa Prištinom, dok istraživanje CDDRI ukazuje na to da njih 58,5 odsto ne zna šta je politika predsednika Srbije u vezi sa Kosovom.

Kada je reč o krajnjem rešenju statusa Kosova postoji relativni kontinuitet u odbacivanju priznanja nezavisnosti u postojećim granicama, samo 7,8 odsto gradjana bilo je za tu opciju prema istraživanju iz decembra prošle godine.

Kao jedno od mogućih rešenja pojavila se i podela Kosova, s kojim je predsednik Aleksandar Vučič izašao u javnost 2017. godine. Istzraživanja iz marta 2019 pokazala su da većina gradjana, 57 odsto ne razume šta se pod tim podrazumeva.

Ipak, na osnovu analiza istraživanja, naslućuje se da bi gradjani preferirali opciju koja ne podrazumeva priznanje Kosova, naročito ukoliko doprinosi i boljem položaju Srba na Kosovu.

Pored toga, opcija koja podrazumeva podelu i dodatne koncesije za Srbe južno od Ibra i za SPC mogla bi imati podršku većine, ali samo uz adekvatnu kampanju, rečeno je na predstavljanju.

SourceBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka