Palmer: Dogovor Prištine i Beograda je „hitna stvar“

Sjedinjene Američke Države neće nametati rešenja Beogradu i Prištini, a sporazum o normalizaciji odnosa moraće da bude prihvatljiv rukovodstvu i građanima Srbije i Kosova, kaže Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Kolumne i analize

pitan da li postoji rok za postizanje sporazuma, on je kazao da „ne veruje da imamo rok“ ali da SAD smatraju da je „stvar hitna“. „Vreme nije na našoj strani. Što duže budemo čekali to će biti teže i svi izazovi će biti komplikovaniji“, dodao je on.

Palmer je rekao da SAD podržavaju proces koji vodi Evropska unija i njen izaslanik Miroslav Lajčak, kao i da se nada da će dve strane brzo nastaviti da pregovaraju. Istakao je važnost sprovođenja Briselskog sporazuma, uključujući osnivanje Zajednice srpskih opština, što je „potrebno uraditi kroz dijalog“.

„Mi to jasno kažemo našim partnerima u Bgeogradu i Prištini… Postoji obaveza sa obe strane da se implementira Zajednica srpskih opština i to mora da se desi“, kazao je on.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan prokomentarisao je i izjavu lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da dijalog nije među njegovim prioritetima.

„Čuo sam prioritete koje je gospodin Kurti istakao – transparentnost, dobro upravljanje, borba protiv korupcije, sređivanje situacije na Kosovu… to su i naši prioriteti, mi želimo da se sve to desi na Kosovu“, kazao je.

Upitan da li SAD i dalje očekuju da Srbija preseli ambasadu u Izraelu u Jerusalim, što je dogovoreno Vašingtonskim sporazumom iz septembra prošle godine, Palmer je podsetio na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da „pozdravlja sve što je urađeno između Srbije i Kosova u poslednje četiri godine“. „To je na kraju krajeva odluka Srbije, gde će se ambasada nalaziti. Naša je u Jerusalimu i tamo će ostati“, kazao je.

Govoreći o izveštaju Evropskog parlamenta, u kom se traži da Srbija reši afere Jovanjica, Krušik i Telekom, Palmer je rekao da takve slučajeve treba rešiti „u skladu sa evropskim vrednostima i osnovima evropskog prava“.

Palmer je odgovorio na navode da su SAD i EU spremne da zbog normalizacije odnosa sa Kosovom „zažmure“ na kršenja osnovnih prava, medijsku situaciju i zloupotrebu moći od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića. „Članstvo Srbije u EU zahtevaće mnogo više od normalizacije odnosa sa Kosovom“.

„Standardi za ulazak u EU – to je 80 hiljada stranica. Pravila su složena i zahtevna ali to je uslov za članstvo u tom ekskluzivnom klubu“, rekao je. „Mnogo zemalja je prošlo tim putem pre pristupanja EU. Trebalo bi da dođe do promena u Srbiji, te promene treba da budu dosledne obavezama koje je Srbija svojom voljom preuzela u postupku evropskih integracija“, rekao je on.

Izrazio je „duboko razočaranje“ time što je većina opozicionih stranaka odabrala da ne učestvuje na poslednjim izborima.

„Mi ćemo i dalje promovisati transparentno i slobodno medijsko okruženje i transparentni i odgovorni izborni proces“, kazao je Palmer.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka