Borel: Rusija krenula u sukobljavanje s EU, očekuju se sankcije

Rusija je krenula u sukobljavanje s Evropskom unijom i ministri spoljnih poslova EU će o tome imati važnu raspravu i nadam se reagovati jedinstveno, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj, uoči ministarskog zasedanja.

Kolumne i analize

Borel je posle nedavne posete Moskvi rekao da će predložiti nove sankcije Rusiji jer je Moskva odlučno i kao neprihvatljivo uplitanje u unutrašnje poslove Rusije odbacila sve kritike EU na hapšenje i osuđivanje na zatvor opozicionara Alekseja Navaljnog.

Visoki predstavnik EU je u današnjem saopštenju uoči zasedanja šefova diplomatija naglasio da su ruske vlasti „grubo odbacile i odluke Evropskog suda za ljudska prava“ koji je takodje tražio puštanje iz zatvora Navaljnog i obustavu represije nad opozicionim demonstrantima.

„Jasno je da je Rusija krenula u sukobljavanje s Evropskom unijom“, podvukao je Borelj i rekao da će ministri inostranih poslova danas prvi put o svetskim pitanjima razgovarati i s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom s ciljem da se takodje „ojača obnovljeno partnerstvo EU-SAD“.

Na dnevnom redu zasedanja šefova diplomatija EU su i Iran, Mijanmar, Belarus, Hong Kong, Rog Afrike, Sahel i odnosi sa susedstvom EU.

SourceBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka