Radovanović: Vakcinacija sada dobro ide

Ima razloga za zabrinutost zbog neočekivanog porasta broja zaraženih poslednjih dana, ocenio je epidemiolog Zoran Radovanović. On kaže i da kod vakcinisanih osoba susret za zaraženom osobom podiže nivo imuniteta, kao i da kad pogledamo brojeve vakcinisanih u našoj zemlji "ispada da je to jedina prednost okolnosti da nismo članica EU".

Kolumne i analize

Sama vakcinacija uglavnom ide dobro, kaže Radovanović i dodaje da je plan prioriteta urađen korektno i da tu nema šta da se zameri.

„Problem je što se od tog plana odustalo. Nikada ne možete rigidno da se držite plana, ali mi smo u jednom trenutku od njega potpuno odustali. Rečeno je da mogu svi, došlo je do neopisivih gužvi, ali u celini sad to ide besprekorno, jer smo se opet vratili na sistem pozivanja preko eUprave. Ja sam juče primio revakcinu, to je bilo kao u najbolje organizovanim sistemima“, dodao je on.

Radovanović je rekao i da oko 20. februara može da se pojavi dodatni porast broja novozaraženih. Kazao je da su mladi pronašli alternativne vidove druženja, najčešće po kućama, pa su socijani kontakti u toj populaciji podjednako intenzivni kao i da je sve opušteno, kao i da su problem i skijanja jer se uveče sedi u zatvorenim kafićima ili pored kamina, pa je mogućnost zaražavanja veća.

Radovanović veruje da u našoj zemlji sigurno ima više slučajeva britanskog soja virusa i da je neminovno je da se on raširi i po Srbiji.

„Jedino što sad on nije toliko rasporostanjen da bi uticao na obolevanje. Samo mali broj ljudi verovatno je nosilac tog britanskog soja. Skupa je analiza na taj soj i ne može kod svakog zaraženog da se radi, nigde se to ne radi masovno, jer je laboratorijska analiza skupa za to, već samo povremeno da se vidi učestalost“, dodao je on.

Govoreći o kineskoj vakcini, Radovanović je rekao da mi imamo informaciju da vakcina štiti oko 80 odsto i da misli da su ti podaci tačni. „To je ovde vakcina koja je primenjivana za narod i moj stav je bio – bolje išta nego ništa“, kazao je.

„Ko je vakcinisan može da kaže da je relativno zaštićen, može da se oboli ali je verovatnoća manja, ali kad god sretnem nekoga ko je izvor zaraze to je kao revakcinacija, taj susret ima za posledicu da podigne moj nivo zaštite, u tim uslovima, kad postoji i virus u populaciji i znatan broj vakcinisanih osoba to je drugačije nego da se oslonite samo na vakcinaciju“, navodi on.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka