Bajden „neće ispustiti iz ruku“ dogovore o Kosovu

Mada se radi studija izvodljivosti za jezero Gazivode, taj problem neće biti rešen preko noći, budući da će biti neophodno i potpisivanje političkog sporazuma, tvrde nezvanično pojedini predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada u Beogradu.

Kolumne i analize

Prištinski mediji preneli su da su kosovske vlasti i Ministarstvo energetike SAD počeli izradu studiju izvodljivosti o podeli jezera između Srbije i Kosova. Takav korak u skladu je sa dokumentom o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, postignutog u septembru u Beloj kući, u prisustvu tadašnjeg predsednika Amerike Donalda Trampa.

Kako ističu diplomate, ono što bi moglo da uspori proces pronalaženja konačnog rešenja za Gazivode jesu predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu, kao i „uhodavanje“ nove administracije u SAD, predvođene Džozefom Bajdenom.

„U Prištini se često održavaju izbori i formiraju nove vlade, što utiče i na tempo sprovođenja dogovora, a tek će se videti i kakav će stav o pojedinim odredbama Vašingtonskog sporazuma, postignutog tokom mandata Donalda Trampa, zauzeti Bajden. Ipak, rešavanje problema Gazivoda biće uslovljeno i konkretnim ekonomskim projektima, i Americi je u interesu da podrži takve projekte, tako da ova odredba sporazuma verovatno neće ostati mrtvo slovo na papiru. Vašingtonski sporazum je uopšten, i bez navođenja rokova, tako da konkretizacija njegovih elemenata može da se različito tumači u Beogradu i Prištini, i da dugo potraje“, navodi izvor Danasa.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, očekuje se da deo koji se odnosi na Gazivode SAD sprovedu uz koordinaciju sa EU, zvaničnim posrednikom u pregovorima o rešavanju kosovskog pitanja.

„Ne treba očekivati da će odredbe Vašingtonskog sporazuma biti ispunjavane uz pompu predstavnika SAD, kojoj je bio sklon bivši Trampov izaslanik Ričard Grenel, već da će nova američka administracija bliže sarađivati sa EU, ali SAD neće ispustiti iz ruku dogovore iz navedenog sporazuma… Meta je već nacrtana, samo treba da se zaokruži ono što je dogovoreno. Uostalom, i novi državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je u obraćanju Senatu da pozdravlja taj sporazum“, objašnjavaju diplomate.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka