Madžar: Nerazumna odluka države o pomoći

Odluka predsednika Srbije da građanima Srbije koji se prijave za pomoć podeli po 60 evra i penzionerima po 110 je nerazumna i neprimerena, rekao je ekonomista Ljubomir Madžar.

Kolumne i analize

„Potpuno je irelevantno da li u budžetu ima novca ili nema, a nema jer se država zadužuje i raste javni dug“, kaže on: „Ako je inspiracija za tu odluku socijalna podrška, ona mora da bude selektivna, a ne frontalna, s obzirom na ‘belu kugu’ i demografsku situaciju u Srbiji. Time se diskriminišu porodice s natprosečnim brojem dece“, rekao je Madžar.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u utorak kazao da će država u maju i novembru građanima koji se prijave podeliti po 30 evra pomoći, a penzioneri će dobiti ukupno po 110 evra.

Dodao je da nema objašnjenje zašto se donosi ista odluka o pomoći građanima i penzionerima koja je doneta i u proleće 2020. godine, pred izbore, i stručna javnost ju je kritikivala.

„Odluka o podeli 100 evra punoletnim građanima prošle godine izgleda da je bila motivisana dobijanjem glasa na izborima, a zašto je ponovljena ista greška zna samo gospodar Srbije, ali po razumnoj pretpostavci to je učinjeno kako bi se avansirali glasovi na budućim izborima“, rekao je Madžar.

On je ukazao da je neracionalno deliti pomoć i penzionerima na takav adhok način jer „ima penzionera sa visokom penzijom, a ovom odlukom su svi izjednačeni“.

SourceBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka