DS, SSP i PSG pisali Mekalisteru: Nema volje za dijalog

Predsednici tri opozicione proevropske partije u Srbiji u pismu Davidu Mekalisteru zalažu se za što skorije pokretanje međupartijskog dijaloga u zemlji.

Kolumne i analize

Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana u pismu navode da bi veće odlaganje moglo „značajno naštetiti procesu dijaloga, umanjujući šanse za postizanje sporazuma koji bi bio prihvatljiv za sve strane i ne ostavljajući dovoljno vremena da se osigura njegova primena“.

Navode da su zabrinuti zbog „nedostatka političke volje za iskren dijalog“:

„Već smo bili svedoci pokušaja vladajućih partija da prevare i srpsku javnost i Evropski parlament da su značajne promene sprovedene kao rezultat prethodne faze međupartijskog dijaloga i čini se da će to pokušati ponovo. Situacija sa Regulatornim telom za elektronske medije (REM) najbolji je primer nedostatka volje da se naprave istinski koraci napred i da se ‘označe polja’ bez značajnih poboljšanja“, navodi se u pismu.

Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Pavle Grbović u pismu evroparlamentarcima ocenili su da se međustranački dijalog najavljuje “u atmosferi ogromne zloupotrebe moći, ismevanja opozicionih napora i inicijativa i brutalnog suzbijanja svih nezavisnih glasova i samog predsednika u totalnoj i opsesivnoj kontroli distribucije vakcina na nacionalnoj televiziji“, uz ocenu da je to „daleko od onoga što vidimo u jednom normalnom evropskom društvu“.

Pored Mekalistera, pismo je upućeno i izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku, predsedavajućoj Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruženje Srbije EU Tanji Fajon i izvestiocima iz senke političkih grupa liberala i zelenih u Evropskom parlamentu, Klemenu Grošelju i Violi fon Kramon Taubadel.

SourceN1
ViaN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka