Stojanović o epilogu izbora: Vučić platio ceh cenzusa od tri odsto

Kolumne i analize

Politikolog Boban Stojanović govoreći o rezultatima izbora ocenjuje da je “Vučić platio cenu političkog egzibicionizma spuštanja cenzusa”. Prema njegovom mišljenju, najveći pobednik ovih izbora je SPS.

Govoreći o izborima, kaže da je malo iznenađujući broj lista koje su prešle cenzus, iako su se mnoge vrzmale oko tri procenta.

„Vučić je platio cenu političkog egzibicionizma spuštanja cenzusa. Da je cenzus ostao pet odsto, tek bi četiri izborne liste prešle cenzus, i SNS bi imala sigurno 135, 140 mandata“, kaže.

Ističe da je najveći dobitnik SPS. “Njima je ovaj rat u Ukrajini odgovarao, uspeli su negde da privuku neke birače, da vrate neke svoje stare birače i da ostvare rezultat koji im čak nijedno istraživanje nije prognoziralo”, kaže Stojanović.

Dodaje da su i neke opozicione liste dobitnici. “Mislim da se oni i ponašaju kao dobitnici, i Moramo i Dveri i Zavetnici koji prvi put ulaze u parlament i DSS koja je ostvarila respektabilan rezultat, pomalo možda i neočekujuće. Gubitnici su oni koji su ostali ispod cenzusa – Suverenisti, SRS, Ajmo ljudi. Oni su gubitnici samih izbora, ali mislim da u opoziciji ima mnogo većih gubitnika, ali ne zbog rezultata izbora, nego zbog svega onoga što se dešavalo nakon izbora”, kaže.

Kako je rekao, “prvi put od dolaska na vlast imamo situaciju da SPS nije drugi”.

“Ujedinjeni u izbornoj noći, iako su očekivali mnogo bolji rezultat, ipak su se uglavili između i to nije za bacanje, međutim, sve što je usledilo posle izbora, ne vidim kako bi mogli da sarađuju posle toga. Mislim da je Dragan Đilas kao osoba možda i najveći gubitnik ovih izbora. Sad imamo situaciju da ćemo imati ponovljene parlamentarne, verovatno i izbore u Beogradu, deluje mi da će celokupna opozicija lošije da prođe nego sada”, kaže on.

Podseća da u ove tri nedelje niko nije rekao koliko je SNS osvojila u Beogradu u procentima. “Oni očigledno imaju problem da izgovore rezultat koji počinje sa 3. SNS je “gubitnik” izbora u Beogradu s obzirom na rezultat, ali s obzirom na izborni sistem, SNS je sa SPS osvojila većinu mandata. I u Beogradu je Vučić platio ceh cenzusa od tri odsto”, kaže on.

Ističe da “ishod susreta Vučić-Đilas sam po sebi nije toliko loš”. “Legitiman je zahtev za novim izborima, ali pogrešno je sve što je prethodilo tome. Vidim da i Narodna stranka sad pokušava da profitira na Đilasovim potezima, ali mislim da ovo nikome ne ide u korist, mislim da će samo da opasive birače”, kaže Stojanović.

Kaže da “inače nije neko ko uzroke ovakvog političkog stanja traži u opoziciji”.

“Ne možete u hibridnom režimu poluautoritarnom da svaljujete sve na opoziciju, ali ove poslednje tri nedelje su stvarno preterali. Od proslave Moramo, Đilasovog odlaska, Jeremićeve retorike, Obradovićevog pokušaja da napada i jedne i druge… Jedino što je pozitivno je neko uspostavljanje saradnje Dveri i Zavetnika”, kaže on.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka