Poslednji izveštaj Stejt departmenta: Posledice po vlast u Srbiji

Kolumne i analize

Rusija je postala međunarodno izopštena, Kina veoma mlako osuđuje Rusiju i zbog toga sve više trpi kritike i krnji svoje međunarodne pozicije. Jedinstvo država Zapada i NATO nikada nije bilo snažnije. Srbija nema više izbora. Mora da se opredeli protiv Rusije i da se jasno distancira od brata Sija, a još strašnije za Vučićev režim – mora da se obračuna s političkim kriminalcima u izvršnoj i pravosudnoj vlasti u Srbiji

Kako je već pre nekoliko meseci najavio pokret Novi 6. oktobar, Administracija SAD se tokom aprila 2022. otvoreno pozicionirala protiv režima u Srbiji. Juče je Stejt department objavio izveštaj o Srbiji u kojem se ne konstatuje ništa pohvalno već teška korupcija koja prožima naše društvo, neregularni izbori, ograničavanja slobode izražavanja, nasilje nad onima koji drugačije misle, nasilje nad manjinama, nasilje nad bolesnima, politički pritisak na pravosuđe… Za dalje nabrajanje nema dovoljno prostora u ovom tekstu, ali sledi nekoliko linkova o poslednjem izveštaju Stejt departmenta o Srbiji: Glas Amerike, Danas, RTS, Serbiantimes.

Novi 6. oktobar se već više od godinu dana oglašava u desetinama medija (na primer N1, Danas, Nova S, Novi magazin, Slobodna misao, Fonet, Beta, Portal 021, Politički.rs, Aljazeera, Oslobođenje) o izveštajima o montiranim političkim procesima u sudovima, o bavljenju kriminalom sudija i predsednika sudova, o koruptivnim radnjama u centrima za socijalni rad, resornom ministarstvu i “Zaštitniku građana”. Objavljeno je o tome više od 50 tekstova u navedenim i drugim medijima.

Isto tako objavljeni su izveštaji i o drugim temama, dok smo Dragana Grabovica iz “Zaštitnika građana” i ja davali intervjue, prevashodno na televizijama N1 i Nova S, o onim što Stejt department pokreće u svom poslednjem izveštaju o Srbiji: na primer, krivotvorenje podataka o kovidu-19, mobing na radnom mestu, izborne nepravilnosti, gušenje medijskih sloboda, potkradanje državnog budžeta i inostranih projektnih fondova. Samo ja sam na dve imenovane televizije tokom 2020. i 2021. dao više desetina intervjua upravo o navedenim i nekoliko drugih tema.

Naravno, eksperti Novog 6. oktobra nisu govorili napamet o tome da će Administracija SAD pokrenuti ova pitanja, već su neki od njih pre mnogo meseci dobili informacije od dovoljno uticajnih donosilaca političkih odluka u Administraciji SAD, da ako ne bude došlo do ozbiljnih pomaka u vladavini prava i ako izbori 3. aprila budu neregularni, Bajdenova Administracija će “skinuti rukavice” (upravo je ta metafora korišćena u nekoliko navrata).

Pošto smo znali da neće biti pomaka u vladavini prava već smo, naprotiv, bili svedoci sistemskog kriminala u pravosuđu, a i znali smo da će izbori biti neregularni, te smo te lažne izbore bojkotovali i dosledno pozivali na građansku neposlušnost, jasno nam je bilo da je pitanje kratkog vremena kada će pominjane “rukavice” zaista i biti skinute. Čak smo i predvideli da će se to skidanje odigrati neposredno posle “izbora” u aprilu 2022.

Osim toga, proces “skidanja rukavica” ubrzan je činjenicom da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja je odbila da uvede bilo kakve sankcije Rusiji nakon vojne invazije na Ukrajinu, što je pomoglo tačnosti naše prognoze – ovog puta ne zbog naše analitike već zbog pukog sticaja okolnosti.

I gde smo sada? Rusija je postala međunarodno izopštena u meri u kojoj verovatno nikada u istoriji nije bila – čak ni u vreme Staljina tokom postojanja SSSR-a. Kina osuđuje Rusiju veoma mlako (“lukewarm”) i zbog toga sve više trpi kritike i krnji svoje međunarodne pozicije; doduše, sasvim postepeno. Osim toga, jedinstvo država Zapada i NATO nikada nije bilo snažnije. Srbija nema više izbora. Mora da se opredeli protiv Rusije i da se jasno distancira od brata Sija, a još strašnije za Vučićev režim – mora da se obračuna s političkim kriminalcima u izvršnoj i pravosudnoj vlasti u Srbiji.

Iz tog razloga predsednik Vučić gleda da minimalizuje štetu po sebe (na primer, susret sa Đilasom – čovekom koji je u režimskim tabloidima od “žutog tajkuna, lopova, psiha”, itd. itd, odjednom postao “gospodin Đilas”) i da se distancira od SNS-a koji bi uskoro mogao da u SAD nezvanično, a možda i zvanično, bude proglašen kriminalnom ili čak terorističkom organizacijom (opet ne govorim napamet).

Vučić bi verovatno bio rad da pusti niz vodu, a ako mora i da stavi iza rešetaka i sestru-brata Brnabić – Aseko, i Vulina, i Malog, i Palmu, i predsednika Apelacionog suda u Beogradu Duška Milenkovića, koji je na slobodu pustio Šarića itd., itd. (Opet nema prostora u autorskom tekstu za dalja nabrajanja.)

I tako polako dolazimo do završnice (endgame) političke mafije u Srbiji. Naime, i unutrašnje okolnosti i dešavanja u svetu zabadaju SNS-mafiji glogov kolac. Vučić pokušava da sačuva sebe distanciranjem od mafije, što povlači distanciranje od SNS-a. Hoće li uspeti da se održi na vlasti i slobodi, a da SNS mafija iz izvršne i pravosudne vlasti i iz “biznisa” ode u zaborav ili iza rešetaka? Mislim da čovek ne mora posedovati genijalni intelekt da bi odgovorio na ovo pitanje.

Naime, Vučićev poslednji “uslov” Zapadu je da pristaje na sve. Očigledno je šta to znači: da nema više čime da uslovljava, da nema više čime da trguje. Na njegovu žalost, čak ni nemanje nikakvih uslova više nije “good enough” (dovoljno dobro). SAD, a i Evropa, koja je retko kada bila u ovolikom saglasju sa SAD, hoće da Vučić plati cenu za sve, počev od uloge ministra propagande u vreme Slobodana Miloševića, pa do skorijih (ne)dela.

I kao prema nekom nepisanom pravilu, jedan broj autokrati bliskih mafijaša iz izvršne vlasti, pravosuđa i “biznisa” nastavljaju da veruju u neku spasiteljsku ruku, i to bukvalno do samog svog nestanka. Sigurno i sada ima onih koji misle da će ih spasti nova srpsko-ruska majka Marin le Pen, kao što je Milošević verovao da će uz pomoć Zjuganova i Žirinovskog pobediti čitav svet. No, to su sve samo puki odbrambeni mehanizmi gubitnika.

Jedino na šta Vučić može da računa jeste da puni zatvore svojom mafijom još neko vreme, dok i sam ne dođe pod udar pravde i, u slučaju da se dokaže njegova krivica za mnogo jezivog što se zbilo poslednjih desetak godina u Srbiji, završi i sam u tom svom, kako se čini, prirodnom staništu.

Prof. dr Vojin Rakić, redovni profesor, predsednik pokreta Novi 6. oktobar

POVEZANE VESTI

Uhapsiti drumske razbojnike iz Centra za socijalni rad

Grupa trgovaca decom u Centru za socijalni rad Novi Beograd

Morate početi da čistite sudstvo

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka