Stojiljković: Susret Đilasa i Vučića koristan, ali preuranjen i nedogovoren

Kolumne i analize

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ocenio je da je sastanak lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koristan, ali preuranjen i nedogovoren sa koalicionim partnerima.

Citirajući šta su jedan o drugom govorili, Stojiljković je rekao da se na taj susret može gledati kao na sastanak „najvećeg tajkuna koji je ukrao 619 miliona evra“ i „šefa kriminalnog klana na vlasti“, te da bi na tom nivou mogao da dovede makar do pada takve vrste satanizacije u društvu.

„Živ nisam šta rade sada navijeni analitičari i papagaji iz stranačkih akademija“, dodao je on.

Iako je susret na tom nivou koristan, Stojiljković je dodao i da je preuranjen i nedogovoren sa Đilasovim koalicionim partnerima.

Jedan od tih partnera je i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić koji je ocenio da bi dogovor Vučića i Đilasa značio tehničku koaliciju SNS-a i SSP-a. Stojiljković smatra da Jeremić ima pravo da bude ljut, i to ne samo zbog “ovog čina”.

“Nametnuti za predsedničkog kandidata nekog ko je u tenzijama u sopstvenoj stranci, nije mali izazov”, istakao je Stojiljković osvrćući se na kandidaturu Zdravka Ponoša, upravo na predlog SSP-a.

Upitan da li bi invazija Rusije na Ukrajinu i nove spoljnopolitičke okolnosti u kojima raste pritisak na Srbiju da uvede sankcije Moskvi, mogle da dovedu do saradnje SNS i SSP-a na republičkom nivou, Stojiljković je rekao da je “teško da protivnike koje ste satanizovali uvući direktno u vlast”.

“Nije nemoguće da SPS opstane oslabljen u vladi, manjine su svakako tu, a ta većina može da kreira odluke polazeći od različite vrste podrške opozicije u parlamentu”, kazao je Stojiljković.

Istakao je da će, kako god da se reši rat u Ukrajini, njegove konsekvence biti takve da će Rusija biti izgnana iz Evrope, a da će EU ući u recesiju i biti pod patronatom SAD.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka