St. Protić: Neophodna promena vlasti, goru nikada nismo imali

Kolumne i analize

Nekadašnji gradonačelnik Beograda i bivši ambasador Srbije u Americi Milan St. Protić izjavio je da je promena vlasti na predstojećim izborima neophodna, ali je upozorio da neće biti dovoljna i da će tek nakon toga opozicija “biti na ispitu”, jer će morati da opravda poverenje građana koji su glasali za nju. “Nadam se da će opozicija da pobedi.

„Nisam siguran, ali znam da bi za Srbiju to bilo blagotvorno. Goru vlast nikada nismo imali. Ovako prizemnu, primitivnu, zaostalu i tupavu vlast nismo imali nikad”, istakao je on.

On je ocenio da je „dosta blizu istine teza da smo danas mnogo dalje od demokratije, nego što smo bili u vreme vladavine Slobodana Miloševića“.

„Stepen opresije je otprilike sličan bio onda i danas. Ali, u ono doba je demokratski potencijal bio mnogo jači, i u narodu, i među studentima, a u krajnjoj liniji i među nama opozicionarima. Danas imamo takođe nedemokratski režim, ali nema više te energije koja je bila onda“, kazao je on.

Kaže da je ova vlast došla na vlast na osnovu narodnog nezadovoljstva postignutim u vreme DOS-a.

“Moramo to da priznamo, nema razloga da to sakrivamo i da na tim greškama oni koji danas vode opoziciju nešto da nauče. promena vlasti koja će, nadam se, doći 3. aprila je neophodna, i neminovna, ali nije dovoljna. Ukoliko dođe do pobede opozicije, pred njom će stajati ogroman posao da dokaže, potvrdi i ispuni očekivanja koja su njihovi glasači imali od njih. To je taj isti ispit na osnovu koga smo pali posle 5. oktobra”, podvukao je on.

Osvrnuvši se na pritiske koji su karakteristični pred izbore, on navodi da su zastrašivanja bila aktuelna i devedesetih godina, kao što su i danas.

“To je zato što se u ovoj zemlji nismo dogovorili da poštujemo demokratska pravila igre. I stalno se saplićemo o isti kamen. Jedna grupa političkih stranaka i pojedinaca ne želi da poštuje pravila demokratska pravila igre. Želi da ih krši i zloupotrebljava zato što ne veruju u ideju demokratije”, kazao je St. Protić.

Ocenjuje da je ovde “neizlečiva bolest kod jednog dela političara” vladavina bez ikakve kontrole, i da ona “vuče duboko korene još iz Brozovog vremena”.

“Ovo je vladavina bašibozluka, od prvog do poslednjeg čoveka. I ovi što su im se prikloinili, a neka su imena, i to je bašibozluk”.

Podržava Vladetu Jankovića kao kandidata za gradonačelnika Beograda.

“Šta god ljudi mislili o politici i idejama Vladete Jankovića, svima je jasno kakav je to gospodin. Taj intelektualni, moralni, lični autoritet koji on nosi, ne može niko da mu oduzme, niti da mu negira. I pogledajte sve druge kandidate, i videćete da je on nešto sasvim drugačije i da takav čovek na čelu Beograda ili Srbije daje drugačiji utisak svima”, podvlači St. Protić.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka