Lazarević: Svima je jasno da srpskih izbora na Kosovu više neće biti

Kolumne i analize

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević kažee da je odlukom o neodržavanju srpskih izbora na Kosovu 3. aprila napravljen treći presedan i pređena “crvena linija” posle čega je svima na Kosovu jasno da izbora Srbije tamo više neće biti.

Lazarević kaže da je većina njenih sagovornika i ranije očekivala da će presedan, koji je učinjen u januauru, kada nije održan referendum Srbije na Kosovu, postati pravilo.

Ona je podsetila na nekoliko obećanja Srpske liste za konkretne zahteve koje su imali, a za koje su isticali da se krše prava Srba, te da su poslednja upozorenja bila u vezi sa izborima.

Ističe i da je 16. januara kada je održan referendum u Srbiji, predstavnik Srpske liste decidno najavio da ne očekuju drugačiji ishod 3. aprila, osim da im se dozvoli da glasaju – inače će uvesti mere reciprociteta.

“To je bio poslednje očekivanje i najava Srba da će, ako su u prošlosti se oglušili o ranija upozorenja, obećanja, uslovljavanja, da je to crvena linija, odnosno legitiman demokratski mehanizam, u ovom slučaju izlaska Srpske liste makar iz centralnih institucija”, rekla je Lazarević.

Ona naglašava da ne pričamo o daljem integrisanju Srba u kosovske institucije kao deo Briselskog sporazuma i da se zapravo izbori tiču paketa van tog sporazuma, mehanizma koji je uspostavljen 2013. godine i koji je ocenjen uspešno od sve tri strane, posebno kosovske i međunarodne.

Kurtijeva vlada ono što je udradila tada i što je funkcionisalo van briselskog paketa su ukinuli, i to je, kako ističe, ta “crvena linija” koja bi trebao da znači i izlazak Srpske liste iz vlade Kosova.

Lazarević je podsetila i da je šef Srpske liste decidno najavio da će biti uveden reciprocitet na svim nivoima, a spekulisalo se da je to podrazumevalo da se neće dozvoljavati ni kosovski izbori na severnoj strani.

Srbi, dodaje ona, komentarišu da je to mogao da bude mehanizam – da je to ta “crvena linija” – ako se oduzme pravo glasanja Srbima da se ne dozvoli ni održavanje kosovskih izbora na severu.

Posle svega što se dogodilo, kaže Lazarević, građanima je jasno da je to mehanizam koji je mogao da urodi plodom i koji Srpska lista nije ni ovaj put povukla.

Upravo na osnovu toga situacija jasnija je da to bila “crvena linija” i da je pređena, a prelazi se po treći put.

Objasnila je da Srbi 16. januara na referendumu po prvi put od početka Briselskog procesa i dolaska SNS na vlast nisu mogli da glasaju već su biračko pravo morali da ostvaruju u gradovima iza administrativne linije, što je odavno praksa i kod izdavanja ličnih dokumenata. Treći presedan, kaže Lazarević očekuje nas 3. aprila, a prvi presedan učinjen je 2012. godine kada su poslednji put održani lokalni izbori Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

“Kako situacija izgleda, mislim da je većini Srba na kosovu jasno da izbora ovde više neće biti ni u jednoj sredini”.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka