Doneta pravosnažna presuda protiv Informera po tužbi Vojina Rakića

Kolumne i analize

Apelacioni sud u Beogradu pravnosnažno je presudio da je list Informer iznosio neistine o Vojinu Rakiću, predsedniku pokreta Novi 6. oktobar, da se “lažno predstavljao” kao u Šef uprave za Evropu UNESCO Katedre za bioetiku.

Sud je ocenio i da je “Informer” neopravdano predstavio Vojina Rakića kao “kvazistručnjaka”. U presudi se navodi da je Sud prihvatio stručne ocene da je Vojin Rakić najviše rangirani naučnik u zemlji i šire iz oblasti društvenih nauka. 

“Informeru” je Sud pravosnažno naložio da plati Rakiću novčanu odštetu zbog povrede njegovog dostojanstva ličnosti, ugleda i časti i da presudu Suda, bez komentara, objavi najkasnije u drugom narednom izdanju. 

Na ovu presudu “Informer” nema pravo žalbe. 

„S obzirom da je to ’lažno predstavljanje’ bilo deo orkestrirane kampanje koju su režimski mediji vodili protiv mene, ali i Aleksandar Vučić lično na konfrenciji za novinare u Briselu, presudom Suda se potvrđuje da su upravo oni bili ti koji su iznosili neistine o meni“, kaže Rakić i dodaje da je ovo ozbiljan udarac za režimske medije i Vučića lično, jer je presudu doneo sud u Srbiji – u kojoj izvršna vlast ima ozbiljan uticaj na pravosuđe.

Osim tvrdnji Aleksandra Vučića o Rakićevom navodnom “lažnom predstavljanju” tokom konferencije za novinare u Briselu, 7. septembra 2020. godine, isto su iznosili i razni tabloidi, kao i TV Pink i list Politika. 

“Sve njih sam tužio zbog iznošenja neistina i povrede ugleda i časti. Sada je pravnosnažno Sud utvrdio da sam se istinito predstavljao”, ističe  Rakić. 

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka