Srbija 2021: Policija čuva mural Ratka Mladića

Kolumne i analize

Oko murala Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca i nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, koji je oslikan na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića raspoređena je policija.

Preko puta murala nalaze se dvojica pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, i još dvojica su na ulazu u zgradu gde se nalazi redakcija Danasa i restoran “Lovac”.

Primećene su i marice u Njegoševoj, a ako se neko približi muralu ili ga slika, policija ga legitimiše.

I pored toga što je MUP zabranio javni skup koji je trebalo da se održi danas i da se ukolni mural Mladiću i što su iz Inicijative mladih za ljudska prava saopštili da neće prekrečiti mural, raspoređena je policija, verovatno zbog toga što MUP ipak očekuje da će se aktivisti i aktivistkinje pojaviti u toku dana.

Podsetimo, mural sa likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osvanuo je u centru Beograda još u julu ove godine.

Inicijativa mladih za ljudska prava i još nekoliko nevladinih organizacija planirali su danas da prekreče mural, ali je MUP zabranio skup zbog mogućnosti nasilja.

Oglasio se i ministar policije Aleksandar Vulin, koji je izjavio da je “krečenje fasade licemerno, podlo i vođeno zlom namerom.

Potom su iz Inicijative mladih za ljudska prava saopštili da neće organizovati uklanjanje murala Ratka Mladića, jer je on postao „državna odgovornost“.

Taj mural predstavlja „pravo lice državne politike“, odnosno da li u Srbiji ima vladavine prava, demokratije, regionalne saradnje, evropskih integracija.

Radio Slobodna Evropa
SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka