„Da je Srbija normalna zemlja predsednik bi prvi ukolnio sramni mural“

Kolumne i analize

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, napisala je na svom Tviter nalogu da je Srbija normalna zemlja, predsednik države bi prvi izašao i ukolnio sramni mural Ratku Mladiću.

“Velika sramota: MUP zabranio uklanjanje murala Ratku Mladiću 9.11. 2021. sa objašnjenjem da može doći do fizičkog sukoba između grupe koja se protivi skupu i grupe koja hoće da ukloni mural. Da je Srbija normalna zemlja, predsednik države bi prvi izašao i sklanajo sramni mural”, napisala je Kandić na Tviteru.

Kandić je u jednom tvitu ukazala da je to što je MUP, odnosno ministar policije Aleksan Vulin ponštio rešenje komunalne policije da se sa zgrade na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića ukolni mural osuđenom ratnom zločincu i nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske, “ohrabrenje i podrška za hiljadu novih murala rtanim zločincima”, dodajući da je aktuelna vlast “besramna”.

“Osoba ministar Vulin kaže da je licemerno i vođeno zlom namerom to što tražimo i hoćemo da uklonimo mural Ratku Mladiću – on je civilizacijska greška”, napisala je Kandić na svom Tviter profilu.

Ona je dodala i da je rešenje ove situacije to da ministar Vulin uz pomoć komunalne policije do sutra (danas) ukloni mural Mladiću.

“U njegovim rukama je šta će svet misliti o Srbiji”, naglasila je Kandić na Tviteru.

Uklanjanje murala u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava i još nekoliko nevladinih organizacija bilo je zakazano za utorak, 9. novembra u 16 časova.

Međutim, MUP je zabranio taj skup, ukazujući da da nijedno drugo javno okupljanje neće moći da bude održano 9. novembra u NJegoševoj ulici, jer je Policijska uprava za grad Beograd procenila da bi takav vid okupljanja mogao „dovesti do ugrožavanja bezbednosti građana i njihove imovine“.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka