Eskobar: Nova administracija biće vrlo aktivna u regionu

Kolumne i analize

Zamenik američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, saopštio je da će nova američka administracija biti vrlo aktivna u regionu, navodeći da SAD ima odgovor na uticaj Rusije.

Govoreći o angažmanu nove američke administracije u regionu, Eskobar je u

onlajn obraćanju učesnicima 2BS foruma u Budvi rekao da u Vašingtonu veruju da je dugoročno rešenje mnogih problema na Balkanu članstvo u EU za sve zemlje regiona.

On je rekao da ni ova američka administracija neće imati drukčiji pristup Balkanu, poručujući da “ćete nas vidjeti vrlo aktivnima”, te da će biti partner s onim vladama koje žele zadržati nezavisne, suverene, inkluzivne i demokratske vlade”.

“Za nas je kamen temeljac naše politike u Bosni podrška Dejtonu, podrška bosansko-hercegovačkom teritorijalnom integritetu i podrška svim reformama koje su potrebne za ulazak Bosne u EU. Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, naš pristup je – nastavljamo da podržavamo dijalog pod vođstvom EU… kako napredujemo, nadamo se da možemo s obje vlade sarađivati u svim rešenjima koja one nalaze zajedno. Što se tiče Crne Gore, imate novu vladu i ta nova vlada ima našu podršku, sve dok ostane demokratska i fokusirana na svoju evropsku budućnost ”, rekao je Eskobar.

Prema njegovim riječima, Evropa bi trebala ubrzati dinamiku procesa integracije Zapadnog Balkana, dok se na samom Balkanu događa dinamična ekonomska integracija.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka