Protić: Uniji je u Srbiji bitnija stabilokratija nego demokratija, opozicija bez programa

Kolumne i analize

Urednik agencije Beta Ivan Protić, povodom činjenice da je veći deo opozicije u Srbiji razočaran međustranačkim dijalogom uz posredovanje evroparlamentaraca, kaže da je za EU bitnija stabilokratija nego demokratija u našoj zemlji. “To je ključna stvar, sve ostalo je lepa priča”, rekao je Protić.

„Imali ste valunge“ – jedno vreme EU nije primećivala šta se dešava sa medijima, ljudskim pravima, demokratijom u Srbiji, pa su sada prešli na čudne formulacije, (setimo se i šta je rekla Angela Merkel)…O demokratiji, ljudskim pravima, slobodi medija ćemo pričati kasnije kada za to bude vreme – a kada će to vreme biti, znaju oni koji podržavaju stabilokratije na Balkanu, rekao je Protić za N1.

On je istakao i da je opoziciji trebalo da bude jasno mnogo ranije da može da se osloni samo na sebe i ocenio da dokle god opozicija ne bude jako ozbiljna i snažna neće imati podršku sveta, poput one koju je uživao DOS 2000. godine.

Naglasio je da je problematično to što u okviru opozicije nema jasnog, preciziranog političkog programa sa rokovima trajanja i izvršenja. „Treće, svađe, rasprave i neslaganja u opoziciji mnogo dugo traju i krajnje je vreme da se bar u nekim slučajevima, kao što su beogradski izbori, dogovore oko programa“, rekao je Protić.

Istakao je i da je ono što se dešavalo na nedavnom „zelenom ustanku“, koliko god se lično ne slagao sa nekim stvarima koje su rečene, „presek savremene Srbije“. „Nemojmo se ponašati kao kralj Ibi“, rekao je Protić i podsetio na njegovu devizu – „promenimo narod“.

Ocenio je i da je greška na prošlim izborima bila što su bojkotovani izbori u Šapcu i dodao da ih je, kao i druge izbore gde je opozicija imala šanse na lokalu, trebalo podržati „zato što osavajanje vlasti počinje od lokala“.

Povodom dešavanja na prelazima na Kosovu, on kaže da misli da je u pitanju „pokazivanje mišića pred izbore“ i u Srbiji i na Kosovu. „Ono što je jako bitno je da javnost nema pojma šta je sve dogovoreno i u kojim rokovima u okviru Briselskog sporazuma, a to nije slučajno urađeno jer otvara mogućnost za manipulaciju“, rekao je urednik Bete.

Na pitanje da li je potrebno da se u pregovore o Kosovu uključi još neko, Protić kaže da Kosovo jeste pre svega evropski problem, ali da EU do sada nije pokazala dovoljno snage, fleksibilnosti i spremnosti da problem reši. „SAD nisu spremne da dopuste da bilo koji problem bude bez njih učešća“, naglasio je on i dodao da se to odvija i neuspešno kao u slučaju pretvaranja Avganistana u demokratsku državu.

On je istakao i da je rešenje pitanja Kosova „dug i bolan proces koji će morati da se završi nekom vrstom međusobnog priznanja“, a da će to biti moguće kada obe političke elite shvate da je suština priče poboljšanje života, običnih građana i njihovog standarda.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka