Srbija prva u Evropi i druga u svetu po broju novozaraženih

Kolumne i analize

Srbija je u poslednjih sedam dana prva u Evropi i druga zemlja na svetu po prosečnom dnevnom broju novozaraženih od korona virusa na milion stanovnika, pokazuju podaci sajta ourworldindata.org.

Kako se navodi na ovom sajtu, Srbija je sa u proseku 1.018 novoobolelih dnevno na milion stanovnika poslednje sedmice odmah iz male ostrvske države Grenada sa prosečno 1.447 novih slučajeva dnevno.

Na trećem mestu je Crna Gora, četvrtom Mongolija, a na petom Dominikanska Republika

U prvih deset na „ljubičastoj listi“ su i Izrael, Surinam, Kuba, Santa Lucija i Antigva i Barbuda.

Od evropskih zemalja, prva sledeća na listi je Slovenija koja je na 15. mestu sa oko prosečno 500 dnevno novih slučajeva kovida na milion stanovnika u poslednjih sedam dana, a onda sledi Velika Britanija na 17. mestu.

Što se tiče ukupnog broja prijavljenih slučajeva u poslednjih sedam dana, prvih deset mesta „rang liste“ je identično.

Kada se posmatra ukupan broj slučajeva u poslednje dve nedelje, Srbija je na petom mestu u svetu sa 12.272 slučaja na milion stanovnika.

Po broju smrtnih slučajeva poslednje nedelje, Grenada je takođe na prvom mestu sa 212 preminulih na milion stanovnika, a u Evropi je prva Severna Makedonija sa 96, čme je ujedno četvrta na planeti.

U Evropi po smrtnosti, posle Severne Makedonije, su Bugarska, BiH i Kosovo. Srbija je, po ovom kriterijumu, 27. u svetu.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka