Verovali ili ne: Kosovo će uništiti 1.000 testova iz Srbije

Arben Vitija (Vitia) na današnjoj sednici kosovskog parlamenta o 100 dana Kurtijeve vlade.

Kolumne i analize

„Biće tretirani kao svi lekovi bez roka. Oni će biti uništeni čim pre“, rekao je on.

Vitija je ovo kazao odgovarajući na pitanje poslanika PDK-a Bekima Hadžiuao tome šta se dogodilo sa 1.000 testova koji su bili donacija Srbije.

Ovaj poslanik je kazao da se time Srbija predstavila kao humana država, dok će istovremeno Kosovo „platiti za njihovo uništenje“. Vitia je naveo da kao i ostali laboratorijski materijal, i ovi testovi su uskladišteni, prema podacima Kosovskog instituta za javno zdravlje.

„I kao što ste kazali, oni nisu nikada iskorišćeni. Zbog isteka roka, tretiraćemo ih kao i svaki mikrobiološki materijal kojem je rok istekao, prema procedurama odeljenja za mikrobiologiju na Nacionalnom institutu za javno zdravlje. Broj ovih testova nije velik, što znači da će oni biti uništeni čim pre zajedno sa ostalim ostacima u laboratoriji“, naveo je Vitia.

U Prištinu je 17. aprila prošle godine stiglo 1.000 testova iz Beograda, u okviru saradnje regiona protiv kovida 19, potvrdio je tada za KoSSev portparol kosovskog Ministarstva zdravlja Faik Hoti. Kosovo je „omogućilo lekarskim timovima iz Srbije da periodično ulaze na Kosovo radi pružanja medicinskih usluga pripadnicima srpske zajednice, a na zahtev gradonačelnika iz opština sa srpskom većinom“, naveli su iz ministarstva tada u odgovoru za ovaj portal.

SourceKossev

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka