Studenti: Imenovanje ministarki gušenje autonomije fakulteta

Studenti Fakulteta političkih nauka zahtevaju od uprave fakulteta hitnu reakciju, povodom odluke Vlade Srbije da imenuje ministarku kulture i informisanja Maju Gojković i ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović za članice Saveta FPN.

Kolumne i analize

Studenti su upravi do 16. aprila dali rok za odgovor i kažu da, ukoliko se to ne dogodi, planiraju radikalnije akcije. Studenti smatraju da je taj potez Vlade pokušaj gušenja autonomije Fakulteta političkih nauka.

„Svesni smo da fakultet nema pravne regulative kojima može da smeni ministarke, ali tražimo da reaguje i zaštiti autonomiju, jer ovo shvatamo kao pokušaj gušenja autonomije od strane SNS i Aleksandra Vučića. Pritisci na fakultet nisu samo od sada, dugo postoje, ali ovo je vrhunac i imenovanje vidimo kao urušavanje“, rekao je student Aleksandar Aleksić.

Pored svojih funkcija u Vladi, ministarke Maja Gojković i Jadranka Joksimović imenovane su za članice Saveta Fakulteta političkih nauka iz redova osnivača, odnosno države.

Student Vladimir Radišić dodao je da bi Savet trebalo da bude objektivan i postupa kako studenti žele: „To je prvi naš stav i mislimo da nije reagovao kako treba, Savet treba da nas predstavlja i da bude žena od integriteta, a ne neko kao Maja Gojković koja je promenila pet partija“, rekao je Radišić.

Studenti u svom zahtevu navode i da smatraju da odabir Jadranke Joksimović Savet predstavlja sukob interesa, jer je ministraka student doktorskih studija na FPN.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka