Bajden Vučiću: Ohrabrenje za sporazum uz priznanje Kosova

Uz poruku da Srbija i Amerika ove godine obeležavaju 140 godina partnerstva koje se zasniva na dubokoj istoriji veza dva naroda, američki predsednik, Džozef Bajden, čestitao je srpskom kolegi Dan državnosti Srbije.

Kolumne i analize

U čestitki Bajden je ohrabio Srbiju da preduzima „teške korake“ ka evropskim integracijama, koji, kako je naveo, uključuju postizanje sporazuma sa Kosovom čiji je fokus međusobno priznanje.

Sledi tekst čestitke predsednika SAD-a:

U ime američkog naroda šaljem moje najsrdačnije čestitke Vama i vašim građanima povodom proslave Dana državnosti Srbije 15. februara.

Dok obeležavamo 140 godina partnerstva između naše dve zemlje, Sjedinjene države ostaju posvećene promovisanju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti.

Ostajemo uporni u pružanju podrške Srbiji na njenom putu ka evropskim integracijama i ohrabrujemo vas da nastavite da preduzimate teške korake kako bi postigli taj cilj – uključujući primenu neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom koji se fokusira na međusobno priznanje.

Snaga našeg odnosa zasniva se na dubokoj istoriji veza između dva naroda, dok smo se borili kao saveznici u oba Svetska rata, i prozdravljamo veliki doprinos koji je srpski narod dao američkom društvu u raznim poljima.

Takođe cenimo našu blisku saradnju u borbi sa Kovid-19 pandemijom dok se zajedno suočavamo sa ovim nezabeleženim globalnim izazovom.

Radujem se zajedničkom radu na produbljivanju veza prijateljstva između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih država. Vama i srpskom narodu želim srećan praznik.

SourceKossev

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka